Ekonomska kriza potresa region

Izvor: RTS, 29.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska kriza potresa region

U zemljama regiona sve se više osećaju posledice svetske ekonomske krize. Hrvatska štedi, Slovenija se suočava sa padom izvoza, Makedonija najavljuje antirecesione mere.

Ni zemlje u okruženju nisu pošteđene od udara svetske ekonomske krize.

Hrvati štede i sve više kupuju isključivo domaće proizvode kako bi podržali privredu i sačuvali radna mesta.

Ipak, hrvatski predsednik Stjepan Mesić tvrdi da je ekonomija u recesiji sa nultom stopom rasta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ovoj godini, i brojnim otkazima.

Vlada priprema antirecesione mere za koje privrednici kažu da već kasne.

Oni traže garancije države za nove kredite, smanjenje poreza, kao i manju državnu potrošnju, odnosno rebalans budžeta, što premijer Sanader za sada odbija.

Situacija je kritična i u Sloveniji, koja nije u recesiji, ali je suočena sa padom izvoza u Italiju i Nemačku.

Procena je da će bez posla ostati 20 hiljada Slovenaca, plate su smanjene, a zvanična Ljubljana, kroz garancije bankama i niže poreze, najavljuje paket pomoći privredi.

"Postoji optimizam, nadam se da ćemo uspeti ovim merama da imamo privredni rast od 4 odsto", istakao je France Križanić, ministar finansija Slovenije.

Izvesno je da je kriza zahvatila i Bosnu i Hercegovinu, a analitičari tvrde da zvaničnici još nisu ponudili adekvatne mere za sprečavanje pada proizvodnje.

Recesija se odražava na izvoz i uvoz.

Upravo zbog te povezanosti, naši stručnjaci smatraju da je i za nas važno šta rade Vlade susednih zemalja, jer se srpski izvoz smanjuje.

U Crnoj Gori, koja je pred novim izborima, kriza je pogodila građevinski sektor i procena je da bi bez posla moglo ostati 30 hiljada radnika.

Makedonci nisu zvanično u recesiji, ali se kriza itekako oseća.

Bez posla je ostalo više od 3 hiljade radnika u tekstilnoj industriji i metalurgiji, a veliki broj je na prinudnom odmoru.

Makedonska Vlada je najavila deset antirecesionih mera vrednih 330 miliona evra, i tiču se poreskih i carinskih olakšica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.