Ekonomisti različito o sudbini Galenike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2012, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomisti različito o sudbini Galenike

BEOGRAD -

Ekonomisti se ne slažu oko buduće sudbine farmaceutrske industrije Galenika, pa dok neki smatraju da će kompanija zbog dugova teško naći strateškog partnera, drugi su mišljenja kako postoji šansa da bude nađen kupac za u osnovi zdravu fabriku, na tržištu lekova koje je veoma značajno.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević je u izjavi Tanjugu u petak procenio da Galenika ima višak od najmanje 1.000 zaposlenih.

"Sa ovako velikim dugovanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teško ćemo ikoga naći. Moraćemo iz poreskih sredstava pokriti gubitke i dug koji Galenika ima", kazao je Kovačević, ocenivši da bi bilo najbolje da u vlasništvu države ne ostane ništa.

Po Kovačeviću, bilo bi dobro naći rešenje da Galenika ne pravi dalje gubitke i da država ne mora "prosipati" poreske novce izdržavajući tu fabriku.

"Svaki partner je dobar, samo da mi prestanemo da plaćamo gubitke Galenike", mišljenja je Kovačević.

Kovačević je dodao da bi prvo neki od domaćih ekperata trebalo da "pretrese" situaciju u Galenici i sagleda može li ona smanjiti rashode i mogu li njeni poslovni prihodi pokriti rashode, pa tek onda kompaniju ponuditi strateškim partnerima.

Procene da Galenika vredi 100 miliona evra po njemu su "priče za malu decu", ukazavši da je ta fabrika u protekloj godini imala oko 130 miliona evra gubitka, da je njen kapital prema knjigovodstvenim podacima svega 20 miliona evra, dok prihod opada.

Po Kovačeviću, prihod Galenike jeste 50 miliona evra, ali da u obzir nije uzet rashod od 80 miliona evra.

"Kada je rashod veći od prihoda, onda se prihod uopšte ne može upotrebljavati kao parametar za merenje vrednosti jedne kompanije", pojasnio je on.

Upitan kolika je po njegovoj proceni vrednosti Galenike, Kovačević je odgovorio: "Po svoj prilici nula. Ja bih bio jako srećan kada bi je neko kupio za jedan evro, ali da od nje napravi uspešnu kompaniju".

Ekonomista Miladin Kovačević je, međutim, mišljenja da je Galenika "kapacitet koji će sa svojim tržištem sigurno naći kupca", a da bi fabrika trebalo da ostane u vlasništvu države, kao "stabilizator tržišta lekova".

Ekonomista Milojko Arsić veruje da je privatizacija Galenike opravdana, ali sumnja da će zbog dugova, država dobiti neki veliki novac po tom osnovu.

Vlada Srbije dala je saglasnost da bude pokrenut postupak pronalaženja strateškog partnera za Galeniku, čija je suštinska ekonomska vrednost oko 100 miliona evra, prema proceni direktora Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetkovića .

"Mislim da će sva rešenja koja bi omogućila da Galanika ostane lider na domaćem tržištu i bude u prilici da se dalje širi biti prihvatljiva za državu", naveo je Cvetković za Tanjug.

Galenika je u fokus javnosti dospela prošle sedmice, kada je u Vladi Srbije posle konsultacija kolaicionih partnera zaključeno da je njena trenutna finansijska pozicija neodrživa.

Resorni ministar Mlađan Dinkić je potom najavio da će od 2013. biti raspisan međunarodni tender za prodaju te kompanije zbog visokih gubitaka od 170 miliona evra.

Inače, tender za kupovinu većnskog učešća u Galenici, koji je Agencija za privatizaciju raspisala u decembru 2009, bio je aktuelan do proleća prošle godine kada je država odustala od privatizacije te državne kompanije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekonomisti različito o sudbini Galenike

Izvor: S media, 22.Dec.2012

Ekonomisti se ne slažu oko buduće sudbine farmaceutrske industrije Galenika, pa dok neki smatraju da će kompanija zbog dugova teško naći strateškog partnera, drugi su mišljenja kako postoji šansa da bude nađen kupac za u osnovi zdravu fabriku, na tržištu lekova koje je veoma značajno...Konsultant...

Nastavak na S media...

"Procene o vrednosti Galenike priče za malu decu"

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2012

Ekonomisti se ne slažu oko buduće sudbine farmaceutske industrije Galenika, pa dok neki smatraju da će kompanija zbog dugova teško naći strateškog partnera, drugi su mišljenja kako postoji šansa da bude nađen kupac za u osnovi zdravu fabriku, na tržištu lekova koje je veoma značajno.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.