Ekonomisti: Uvođenje evra ne bi bilo rešenje za privredu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomisti: Uvođenje evra ne bi bilo rešenje za privredu

BEOGRAD - Uvođenje evra umesto nacionalne valute dinara u Srbiji u ovom trenutku, na prvi pogled rešilo bi probleme sa oscilacijama kursa, međutim, imalo bi mnoge negativne efekte na srpsku monetarnu politiku, a za tu operaciju ne bismo ni mogli da dobijemo saglasnost EU, ocenili su danas ekonomisti u izjavama Tanjugu.

Profesor "Megatrend univerziteta" Vladimir Vučković ocenio je da bi prednosti uvođenja evra bile u tome što bi se eliminisao kursni rizik.

"Ne bismo više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brinuli o tome koliko dinar vredi, da li kurs raste ili će eventualno da pada, uvođenje evra imalo bi stabilizacioni efekat na našu privredu, inflacija bi verovatno bila manja i sve u svemu manje bismo brinuli o rizicima koje dinar nosi sobom", objasnio je Vučković.

Negativni efekti

Međutim, prema njegovim rečima, negativni efekti uvođenja evra su izuzetno veliki i "zbog toga se u ovom trenutku ne bi preporučivalo i ne bi bilo dobro da se evro uvede".

Vučković je istakao da je najveći negativni efekat to što bi monetarna politika izgubila samostalnost, a Narodna banka Srbije ne bi mogla da koristi svoje instrumente za ciljanje inflacije.

"Srbija bi izgubila politiku deviznog kursa, izgubila bi referentnu kamatnu stopu. Praktično, bila bi mnogo otvorenija za šokove iz inostranstva i bila bi izloženija mogućim krizama. Devizne rezerve bi se ubrzano tanjile i ostali bismo bez njih znatno brže nego što je to danas slučaj", precizirao je Vučković.

Ekonomista Mlađen Kovačević ocenio je da nema smisla govoriti o uvođenju evra umesto dinara u Srbiji, jer za to ne bismo mogli da dobijemo odobrenje EU, a, prema njegovim rečima, to ne bi rešilo probleme srpske privrede, koja je u "teškoj krizi".

Dvovalutni sistem - činjenica

Kovačević je istakao da je činjenica da u Srbiji postoji dvovalutni sistem, ali da je bitno naglasiti da je dinar precenjen, odnosno njegova vrednost prema evru ne odgovara realnoj snazi srpske ekonomije.

"Prošle godine smo pali na rang listi Svetskog ekonomskog foruma što se tiče konkurentnosti privrede i kad konkurentnost privrede jedne zemlje na toj listi pada, bilo bi prirodno da njena nacionalna valuta u odnosu na evro, na dolar, gubi na vrednosti", ocenio je on.

Kovačević je naveo da je vrednost dinara "ekstremno precenjena", što u velikoj meri pogađa izvoznike, kojih inače ima malo, a pogoduje uvoznicima, koji su se, prema njegovoj oceni, "obogatili zahvaljujući precenjenoj vrednosti dinara".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.