Ekonomija preča od autonomije

Izvor: RTS, 14.Nov.2010, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija preča od autonomije

Nezaposlenost u Novom Pazaru i Sjenici prelazi 50 odsto, a u Tutinu 40 odsto, rekao ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin. Rešavanje ekonomskih problema u tom delu zemlje treba da bude prioritet, a ne priče o autonomiji, naglasio Ugljanin.

Govoreći o ekonomskim problemima, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin je rekao da je nezadovoljan učinkom Vlade Srbije na ekonomskom planu i podsetio da je Vladi dostavio Program ekonomskog razvoja tog regiona i da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekuje da on počne da se primenjuje.

Ono što u ovom trenutku najviše zabrinjava je, prema Ugljaninu, visoka nezaposlenost koja u Novom Pazaru i Sjenici prelazi 50, dok u Tutinu iznosi 40 odsto.

"Mi moramo da nađemo načina da zainteresujemo strane investitore da napravimo institucije koje će biti značajne i kroz koje će sve manjine moći da ostvaruju ustavom zagarantovana prava", naveo je ministar.

Nabrajajući mnoge nekadašnje velike industrijske centre u regionu Sandžaka, Ugljanin smatra da nije kasno za njih pronaći strateške partnere i učiniti nešto na njihovom oživljavanju.

"Na taj način bi bio dostignut vid socijalne pravde primeren nama i našim uslovima," ocenio je Ugljanin, podsetivši na sporazum sa Turskom iz 2009. potpisan u oblasti infrastrukture.

Ugljanin je rekao da je u toj oblasti Turska pokazala spremnost da pomogne i to na dva načina - kreditom za infrastrukturu industrijske zone i motivisanjem privrednika koji su poreklom iz Srbije, a koji žive u Turskoj, da višak novca usmeravaju ka nekadašnjoj domovini.

Ugljanin je istakao da bi u prvoj fazi izgradnje industrijske zone moglo biti zaposleno 5.000 ljudi, a u drugoj fazi još toliko. Prema njegovim rečima, ta industrijska zona bi trebalo da postane generator ekonomskog razvoja Sandžaka i dodao da je Koridor 11 strateški veoma značajan za izlazak na Sredozemlje.

Ugljanin je, takođe, izjavio da su Bošnjaci na referendumu 1991. godine rekli šta misle o autonomiji Sandžaka, ali da ta tema sada nije primerena jer postoje drugi, važniji, pre svega, ekonomski problemi koje treba rešavati u tom regionu.

Ministar Ugljanin je rekao da nerado govori o tim vremenima i da izbegava čak i da se mislima u njih vrati.

Ugljanin, koji je na čelu Stranke demokratske akcije (SDA) u Sandžaku, tvrdi, da su to "bila teška vremena kada mnoge bošnjačke porodice nisu imale miran san", kada je "bilo masovnih ubistava i kidnapovanja".

"Referendum je održan u užasnim okolnostima. Ja sam se javno borio za očuvanje Jugoslavije, a moja ideja je bila da toj tadašnjoj Jugoslaviji pripojimo Albaniju i da imamo jednu veliku, jaku balkansku državu, i to bez sukoba. Nasuprot tome dobili smo više malih državica", naveo je Ugljanin.

Referendum nije prioritet

Sulejman Ugljanin je rekao da je referendum bio obaveza, kako bi se državi skrenula pažnja šta je to što Bošnjacima može da obezbedi minimum za njihov budući opstanak.

Ugljanin smatra da taj referendum više ne treba da bude tema, jer postoje, "one preče" navodeći da je u Vladu Srbije ušao kako bi sva ova pitanja bila rešena izgradnjom demokratskih institucija.

"Nikada nije bila povoljnija situacija za to nego sada kada imamo, proevropsku vladu. Mi treba da pokušamo da izgradimo demokratske institucije koje neće dozvoliti da neko poseže za referendumom ili, možda, i mnogo gorim stvarima od referenduma", naveo je Ugljanin.

Ministar Ugljanin je dalje izneo da mu "ne smetaju" najave da će Dan Sandžaka, 20. novembar, biti proslavljen u "najmanje dve kolone".

"Na to ne treba gledati kao na neku podelu, već kao na veoma dobru poruku", rekao je Ugljanin uoči proslave nacionalnog praznika Bošnjaka, koji pada u isti dan kada je i ministrov rođendan.

Povodom najava da će nepriznato Bošnjačko nacionalno veće, koje je formirala lista muftije Muamera Zukorlića 20. novembra slaviti nizom manifestacija, rekao "da je to dobro jer pokazuje da svi slavimo jedan datum".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.