Ekonomija i inflacija: Šta je stagflacija

Izvor: B92, 28.Nov.2022, 14:03

Ekonomija i inflacija: Šta je stagflacija

Kako nastaje stagflacija i zašto se ekonomisti plaše ove vrste krize.

Kada se spomene pojam stagflacije, mnogi ekonomisti će reći da je to jedan od najgorih oblika krize koja može zadesiti jednu zemlju, ali neće biti u stanju da precizno objasne kako do nje dolazi.

Pojam je nastao tokom 1960-ih u Velikoj Britaniji od reči inflacija i stagnacija, a Sjedinjene Američke Države i Zimbabve su još neke od zemalja koje su se borile sa ovom ekonomskom pošasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Neki ekonomisti veruju da bi Amerika mogla ponovo da se nađe u stagflaciji 2023. godine usled uticaja pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, a situaciju bi dodatno mogla da oteža činjenica da stručnjaci još uvek nisu pronašli pouzdan recept za izlazak iz ove vrste krize.

Pripremili: Grujica Andrić i Jelena Maksimović

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.