Ekolozi u Kosjeriću protiv skladištenja komunalnog otpada u Cementari

Izvor: RTS, 04.Okt.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekolozi u Kosjeriću protiv skladištenja komunalnog otpada u Cementari

Zahtev Ministarstva građevine da opština Kosjerić odredi iznost komunalne takse za objekat skladištenja komunalnog otpada, za koji izgradnju traži Cementara Titan uzbunio je ekologe. Oni upozoravaju na štetnost posledica po zdravlje ljudi, ali iz cementare stiže odgovor da će taj posao biti završen za nekoliko godina, ali da će se pridržavati najviših ekoloških standarda.
Iako plate u Cementari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << utiču na statističke pokazatelje visine zarada u toj opštini, iz Ekološkog pokreta tvrde se u opštini Kosjerić ne živi isključivo od proizvodnje tog građevinskog materijala.

"Ova opština živi devedeset posto od proizvodnje hrane, pa čak i čitav region. Ukoliko dođe do spaljivanja otpada na teritoriji naše opštine, ne samo da će biti ugrožena proizvodnja hrane i da ćemo mi biti u tom ekonomskom problemu, već mi smo jako uplašeni i zabrinuti za naš život i naše zdravlje", kaže Dalibor Vujić, presednik Udruženja građana "Ekološki pokret" Kosjerić.
Da taj strah nije bez osnova, potvrđuje i medicinska struka. Štetne posledice mogu biti kancer, šećer, sterilitet, a bebe su i do dvadeset puta ugroženije od odraslih.
"Pošto se ti dioksini i furani dobro rastvaraju u mastima, oni se takođe dobro rastvaraju u majčinom mleku i jedini način na koji se izlučuju iz organizma, to je preko majčinog mleka", kaže dr Ilija Vukadinović, direktor Doma zdravlja u Kosjeriću.
Lokalna vlast je pre pet godina iznela jasan stav i donela obavezujuću odluku, bez obzira na to što je iz ministarstva građevine stigao zahtev za određivanje komunalne takse za objekat komunalnog otpada.
"Naše je da štitimo građane, da štitimo njihovo zdravlje. Mi smo doneli tu skupštinsku odluku, mi se pridržavamo nje i nećemo odstupati od nje", kaže Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić.
Nema potrebe ni za kakvom uzbunom, kažu u cementari. Ono koji ostvaruju dohodak u toj fabrici dele isti vazduh sa sugrađanima, a primeniće se najviši standardi kakvi se primenjuju u Nemačkoj.
"Njihova cementna industrija koristi između četrdeset i pedeset posto energije iz alternativnih izvora. Iste te tehnologije, iste te procedure, iste te mere zaštite, planiramo da primenimo i u cementari u Kosjeriću", kaže Mirko Gligorijević, direktor fabrike cementa "Titan" Kosjerić.
Ekolozi su inicirali peticiju, a iz medicinskog ugla prevencija je ili odustajanje od gradnje, ili ugradnja specijalnih filtera. Iz cementare kažu da je takva zaštita primenjena i za petrol koks.
Ekolozi su zabrinuti, ali u cementari tvrde da razloga za brigu nema , jer se i u slučaju petrol koksa pokazalo da je emitovanje štetnih čestica za deset do dvadeset puta manje od zakonski predviđenog.



Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.