Ekološki aktivisti čistili vidikovce na Jastrepcu

Izvor: RTS, 28.Avg.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološki aktivisti čistili vidikovce na Jastrepcu

Članovi Ekološkog društva "Vlasina", zajedno sa članovima planinarskih društava, organizovali su akciju čišćenja vidikovaca na Jastrepcu.
Petnaestak volontera, na temperaturi preko 30 stepeni, za samo jedno prepodne, na vidikovcima planine Jastrebac prikupili su više od tone smeća. 

"Ovo je jedan minorni deo. Pođite malo dole, videćete. Sve to ne vredi posle 4-5 dana, opet ćete >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zateći to isto. Znači, nije do smeća, nego do ljudi", poručuje Borivoje Nikolić iz Planinarskog društva "Čemernik".
Ljubiteljima prirode na Jastrepcu pomagali su i radnici vlasotinačkog komunalnog preduzeća. To je jedna od tri lokacije koje će očistiti u narednih mesec dana, kao deo pilot projekta ekološkog društva koji je podržala lokalna samouprava.
"Trebalo bi da nam se pridruži još ljudi, da se uključe u celu akciju, da radimo, da čistimo i da uradimo od Vlasotinca ono što je nekad bilo, a to je vazdušna banja", kaže Snežana Đorđević iz Ekološkog društva "Vlasina".
Vlasotinčani vole prirodu, ali očigledno nedovoljno brinu o njoj. Zbog toga je jedan od prevashodnih ciljeva ove akcije podizanje ekološke svesti, pre svega kod mladih.

"Da se zainteresuju ta deca, da shvate da su uradili i lepo i korisno. Pošto je Zemlja jedna, moramo da je čuvamo. Niko drugi neće da je čuva umesto nas", kaže Stoje Stojanović iz Planinarskog društva "Trem".
"Ja imam ćerku od 11 godina. Učim je da ne baca svuda da kada je u šumi, da kada treba nešto da baci, uzme i kesu baci - kada dođe do prve korpe ili kontejnera", kaže Milovan Stanković iz Planianrskog društva "Trem".
Sa Jastrepca se leskovačka kotlina možda najbolje vidi. Da bi se u prirodnim lepotama uživalo, potrebno je o njima i brinuti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.