Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološka Srbija

Pomor ribe u Toplici, Turiji, Kolubari, Timoku, Despotovici... Ako se ovako nastavi, neće biti manje reke u Srbiji u kojoj će bilo šta da preživi. Zagađivači su se toliko osilili da ne poštuju ni odluke da prekinu proizvodnju (slučaj drugog trovanja Timoka).

U Srbiji se dugo stvara lažna slika o mogućnostima proizvodnje ekološki čiste hrane, o čistim rekama i šumama. Dovoljno je izaći iz grada ili varošice pa videti na šta liči ekološka Srbija. Zagađene reke, izletišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prepuna otpada i smeća, tone plastike pored puteva i na obalama potoka...

Šta učiniti? Određivanje pritvora za odgovorne u preduzećima prvi je dobar korak, uz kazne koje moraju da slede. Nažalost, to nije dovoljno. Mnogo je onih koji godinama truju reke, jer su kazne simbolične ili mnogo manje nego što podrazumeva ulaganje u zaštitu okoline. Ali, nisu samo fabrike problem. Građani ne zaostaju u disciplinama bacanja smeća udalj, kroz prozor, preko ramena, niz put...

I država mora da se uključi u akciju. U razvijenim zemljama izbacuju plastične flaše i kese iz upotrebe. Stimulišu skupljanje i preradu otpada.

Mnogo problema. Nešto valja preduzeti i pri tome imati na umu da je kazna iz raja izašla. Barem u ovom slučaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.