
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2024, 15:32
Ekologija: Živa kada uđe u lanac ishrane više ga ne napušta
Kada živa uđe u lanac ishrane više ga ne napušta, što može biti veliki problem za čitav ekološki sistem, pa i za čoveka, rekla je asistent na Hemijskom fakultetu Slađana Savić.
Ona je u serijalu razgovora Vidokrug o ekologiji upozorila da je živa veoma toksična i veoma opasna po celokupnu životnu sredinu.
Prema njenim rečima, kada se živa nađe u vodi ona vrlo brzo dolazi do zemljišta, a zatim i kroz isparenja u vazduh, čime kontaminira kompletan ekološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sistem.
Na primeru životinja i ljudi, Savić je objasnila da velika koncentracija žive u organizmima može da ugrozi reprodukciju i kretanje, jer utiče na centralni nervni sistem.
Na taj način može onesposobiti životinju ili čoveka da se orijentišu u prostoru, ukazala je ona i napomenula da kod ljudi može izazvati i otežani govor ili gubitak perifernog vida, a u najgorem slučaju može izazvati smrt.
S obzirom na to da velika količina žive završava u morima i drugim vodenim sredinama, mnoge ribe i drugi živi svet je takođe izložen kontaminaciji, predočila je Savić.
Ona zato savetuje da se obrati pažnja prilikom kupovine i odabira ribe za ishranu i podseća da se već godinama govori o zatrovanosti tune živom.
Zbog toksičnosti, ali i čestih nezgoda sa živinim toplomerima, oni su zabranjeni i danas se ne mogu kupiti u apotekama, naglasila je Savić, ali je konstatovala da mnogi i dalje imaju stare živine toplomere u kući ili ih nabavljaju na pijacama.
Ukoliko dođe do pucanja takvog toplomera u kući, ona je poručila da bi najbolje bilo imati sumpor u prahu ili bakarnu četku kojom živa može da se pokupi.
Te stvari, međutim, nema svako domaćinstvo, pa je potrebno koristiti ono što je svima na raspolaganju, rekla je Savić.
Treba što pre da se reaguje i što manje žive udahne, sugerisala je ona i dodala da miris žive ne osećamo, ali je udišemo i tako unosimo u organizam.
Prema njenim rečima, potrebno je pipetom pokupiti veće kapi, a onda lepljivom trakom izlepiti pod i pokupiti preostale sitne kapi.
Posle toga, kako je objasnila Savić, trebalo bi sve to spakovati u posebnu plastičnu kesu i odložiti na adekvatan način, a ne bacati u kantu za smeće.
Uprkos toksičnosti, ona tvrdi da živa ima i svoje prednosti, jer se koristi za različite konektore, kao što su prekidači, ali i brojni drugi aparati.
Prema njenim rečima, na Avali postoji živa još i pre rimskog doba.
"Znamo da se odatle dobijao taj cinober, odnosno lep crveni pigment i mi na Hemijskom fakultetu imamo jednu bočicu nativne žive sa Avale’", rekla je Savić.
Iako su ti rudnici na Avali ili zaštićeni ili već dovoljno eksploatisani, ona naglašava da nije preporučljivo samostalno tumaranje po pećinama.
Savić je ukazala da najveći procenat emisija žive u životnu sredinu dolazi iz Nemačke, Poljske i Češke.
Ove tri zemlje zauzimaju 50 odsto svih emisija žive u životnoj sredini u celoj Evropi, dok je naš udeo zanemarljiv, zaključila je Savić.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...