Eko kamp Zlakusa: Borba za čistu životnu sredinu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Nov.2014, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eko kamp Zlakusa: Borba za čistu životnu sredinu

U užičkom selu Zlakusa u toku je 6. Medjunarodni studentski eko kamp tokom koga studenti iz nekoliko zemalja čiste divlje deponije. Ovo selo poznato po izradi posudja od gline kao i Medjunarodnoj koloniji umetničke keramike, pretenduje da postane najčistija sredina, odnosno prvo ekološko selo u Srbiji, kaže Saša Drndarević, iz zlakuškog Etno udruženja “Zavičaj” koje organizuje svake godine kamp tokom letnjih meseci:

“Kamp ima za cilj da selo Zlakusu kompletno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << očisti od brojnih divljih deponija kojih je nažalost mnogo po lokalnim vodenim tokovima, po ambisima, kako bi ovaj kraj proglasili prvim čistim, ekološkim turističkim krajem u Zapadnoj Srbiji, a možda i u celoj Srbiji. Kada se očisti Zlakusa, onda učesnici kampa čiste i širu okolinu u užičkom kraju. Ove godine učesnici dolaze iz šest država, i to iz Makedonije, Češke, Rusije, Ukrajine, Bugarske i Turske. Naravno, tu su i učesnici iz Srbije. Kamp se malo kasnije održava nego ranijih pet godina, jer znate, bila je poplava i vanredna situacija, bili su izbori, promene u ministarstvima i po prvo put ove godine Eko kamp je podržalo Ministarstvo poljoprivrede Srbije, što nam daje novu snagu da istrajemo u našem cilju i dobijemo jednu čistu sredinu, ali prethodno se radi i na edukaciji lokalnog stanovništva”, kaže Drndarević.

Neki od stranih studenata učesnika kampa kažu nisu prvi put u Srbiji, kao što je slučaj sa Irinom iz Češke:

“Ovo mi nije prvi put da dolazim u Srbiju, bila sam i prošle godine kada sam kao student radila jedno istražiavnje. Volim Srbiju, i ovoj mi je bio način da opet dođem, a ovde sam sada i da pomognem da se očisti ovo lepo mesto. Ovakve akcije su daleko više rasprostranjene u evrospkim zemljama, i ja želim svojim radom da ulepšam ovu sredinu, i da ubedimo ljude kako je lepše živeti bez ovoliko otpada u okolini.”

Učešće u kampu je dobro iskustvo, i druženje, kaže Roza iz Makedonije: “Ovo je jedno veliko iskustvo, pozitvno iskustvo tokom druženja i upoznavanja ljudi na ovom poslu, a svima je cilj zdarva sredina što je naravno veliki zančaj za one koji žive ovde u selu. Ali zadovoljstvo je i za nas ako pomognemo našim radom.”

Učesnicima kampa pridružili su se i volonteri iz sela Zlakuse, učesnica iz Srbije:

“Imamo u ovom poslu malo lakše dane i teže dane. Tokom lakših dana čistimo male deponije pored puta, krčimo pešaške staze i radimo neke sitnije posliće. Teži dani su kada čistimo veće divlje deponije i imamo pomoć od lokalnih volopntera koji su se priključili u velikom broju. Čistimo divlje deponije koje se već godinama talože u slojevima po šumi i proplancima i to je zaista težak posao. Evo, samo u jednom danu očisitli smo šest takvih deponija.”

Kamp traje do kraja novembra, a učesnici kampa će tokom dvodnevnog seminara učenicima osnovnih škola i predškolcima užičkog kraja u prirodi govoriti o značaju očivanja životne sredine, a cilj ovog kampa jeste i podizanje ekološke svesti lokalnog stanovništva, prvenstveno dece, kako bi divlje deponije bile ružna prošlost u narednim godinama. Jer, iako se tokom ovih kampova svake godine celo selo potpuno očisti, naredne godine uvek ima po koja divlja deponije više.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.