Izvor: B92, 25.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekipa SE istražuje "žutu kuću"

London -- Ekipa Dika Martija, specijalnog istražitelja koga je angažovao Savet Evrope, uskoro će posetiti "žutu kuću" na severu Albanije, piše Gardijan.

Kuću na severu Albanije, u Burelu, čiji je vlasnik Merčim Katuči, prva je pomenula bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov, ja i ratni zločinci", koja je u Srbiji prevedena kao "Gospođa tužiteljka". Prema njenim navodima, kidnapovanim nealbancima sa Kosova uzimani su organi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radi trgovine na crnom tržištu. To mesto je obišla i ekipa B92.

Kako piše Gardijan, ekipa Saveta Evrope uputiće se u Katučijevu kuću da bi proverila tvrdnje o vađenju organa zarobljenih srpskih civila tokom sukoba na Kosovu.

Gardijan je, kako prenosi BBC na srpskom, dobio uvid u izveštaj forenzičara Ujedinjenih nacija i piše da je njegov autor Hoze Pablo Barajbar konstatovao da ima "vrlo indikativnih dokaza" da je bilo vađenja organa u kući u Burelu i da postoje izjave osam svedoka.

Hirurg koji je izvodio operacije identifikovan je kao kosovski lekar iz Peći.

Istraga Dika Martija mogla bi da dobije dodatni podstrek zbog nedavnog otkrića klinike na Kosovu u kojoj su se dešavale ilegalne transplantacije organa, piše Gardijan.

Podsetimo, emisija B92 (Re)akcija već se bavi temom "žute kuće” i navodima Karle del Ponte o nelegalnim transplantacijama organa uzetih od nealbanskih zarobljenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.