Egipatski sud napokon zabranio prisilne testove nevinosti nad uhapšenim ženama

Izvor: Blic, 27.Dec.2011, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatski sud napokon zabranio prisilne testove nevinosti nad uhapšenim ženama

Administrativni sud u Egiptu naredio je danas da se obustave prinudni pregledi za utvrđivanja nevinosti zatvorenica u vojnim zatvorima. Do odluke suda došlo je u procesu koji je pokrenula Samira Ibrahim, žena koju su vojnici u martu primorali na ovaj pregled nakon što je uhapšena tokom protesta na trgu Tahrir u Kairu.

"Test nevinosti" je zasnovan na pogrešnoj pretpostavci da se himen može oštetiti isključivo kao rezultat seksualne aktivnosti. Taj koncept nema uporište >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u medicini, jer se himen može oštetiti i tokom sporta ili usled povrede.

Organizacije za ljudska prava tvrde da je egipatska vojska sprovela veliki broj ovakvih testova nad zatvorenicama, a aktivisti koji su se danas nalazili u sudnici Administrativnog suda u Kairu gromoglasno su pozdravili odluku sudije Fekrija.

Pogledajte: Egipatska vojska metalnim palicama tuče goloruke devojke na protestima

"Amnesti internešenel" (AI) u izveštaju krajem juna objavio je da je egipatska vojna vlast priznala sprovođenje testova nevinosti nad ženskim demonstrantima, navodeći da je general-major Abdel Fatah al-Sisi opravdao testove "kao način da se zaštite vojnici od eventualnih optužbi za silovanje".

Povezane vesti: Egipat: Bivši ministar trgovine osuđen na pet godina zatvora Guglov tehničar organizovao Fejsbuk pobunu u Egiptu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.