Egipatske vlasti pustile 15 stranaca uz kauciju, ne zna se da li su Srbi među njima

Izvor: Blic, 01.Mar.2012, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatske vlasti pustile 15 stranaca uz kauciju, ne zna se da li su Srbi među njima

Egipatske vlasti saopštile su večeras da su, pored sedmoro američkih državljana, danas pustile iz zatvora još osmoro drugih stranih državljana zaposlenih u Egiptu u nevladinim organizacijama za koje je plaćena kaucija.

Oni su ranije uhapšeni pod optužbama da su huškali na demonstracije i promenu režima u Egiptu. Ne navodi se, međutim, koji strani državljani su pušteni i da li među njima ima Srba.

Egipatske vlasti navode da je avion sa puštenim stranim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << državljanima poleteo večeras iz Egipta ka Kipru.

Ranije danas saopšteno je da su sedmoro radnika američkih nevladinih organizacija u Egiptu, pušteni na slobodu poštu su američke vlasti platile kauciju od 4,8 miliona dolara. Amerikanci koji pušteni uz kauciju radili su za nevladine organizacije koje promovišu uspostavljanje demokratije u Egiptu.

Predstavnici egipatskog suda rekli su ranije danas da su SAD platile kauciju za 16 Amerikanaca u iznosu od dva miliona egipatskih funti (po oko 300.000 dolara "po čoveku") i da se među sedam Amerikanaca koji su našli utočište u zgradi američke ambasade u Kairu nalazio i sin američkog ministra za transport Reja Lahuda Sem.

Egipatske vlasti su sinoć ukinule zabranu putovanja za pritvorene. Posle toga, konvoj od nekoliko džipova sa oznakama američke ambasade stigao je na aerodrom u Kairu prevozeći sedmoro Amerikanaca.

Oni su, zajedno sa još 16 državljana SAD i 27 držaljana Egipta, Nemačke i Srbije, 8. februara optuženi za nelegalno prikupljanje sredstava i podsticanje protesta protiv vojnih vlasti.

Spor oko rada NVO u Egiptu počeo je u decembru, kada su egipatske vlasti izvele raciju u prostorijama 10 takvih grupa i konfiskovale njihovu dokumentaciju i opremu. Zbog ovog slučaja odnosi Egipta i SAD su postali zategnuti, a Vašington je nagovestio da bi mogao da uskrati novčanu pomoć namenjenu egipatskoj vojsci.

Povezane vesti: Ukinuta zabrana putovanja u Egiptu za sedam aktivista Klintonova očekuje skori dogovor sa egipatskim vlastima Egipat: Troje sudija se povuklo sa suđenje predstavnicima NVO SAD dobile optužnicu od Egipta protiv NVO, među aktivistima i petoro Srba Egipat objavio imena 19 američkih nevladinih aktivista

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.