Egipatska vlada podnela ostavku

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatska vlada podnela ostavku

Vlada Egipta podnela ostavku vladajućem Vojnom savetu. Egipatska vojska se obračunava sa demonstrantima koji traže civilnu vlast. U najnovijim sukobima policije i demonstranata u Kairu poginulo najmanje 20 ljudi, a povređeno 1.750.

Vlada Egipta podnela je ostavku. Vlada je ostavku vladajućem Vojnom savetu ponudila još juče, ali je ona prihvaćena večeras, posle celodnevnih konsultacija Saveta, javio je Rojters. Ostavka je usledila posle višednevnih protesta na ulicama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kaira.

Samo u današnjim sukobima policije i demonstranta na centralnom trgu Tahrir u Kairu poginulo je najmanje 20 ljudi, saopštila je centralna mrtvačnica u tom gradu, a preneo Rojters. Time se broj žrtava trodnevnih nemira povećao na 35.

Prethodno je egipatska vojska saopštila da su 33 osobe ubijene u sukobima, precizirajući da su žrtve stradale tokom odbrane ministarstva unutrašnjih poslova, a ne u pokušaju da se demonstranti rasteraju. Egipatsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u sukobima povređeno 1.750 ljudi.

"Vojska nije išla na Tahrir, nego su demonstranti došli do ministarstva. Demonstranti imaju pravo da protestuju, ali mi moramo da stanemo između njih i ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je general Saed Abas, koji je i pomoćnik zapovednika Centralne vojne komande.

Abas je dodao da će slična zaštita biti ponuđena demonstrantima na Trgu Tahrir ukoliko oni to zatraže. Vojni zvaničnik je, međutim, okrivio demonstrante da su zaustavili normalan život u centru Kaira, što naročito ugrožava poslovanje kompanija.

Prema rečima generala Abasa, vojska će nastaviti sa svojim planovima o održavanju parlamentarnih izbora, zakazanim za 28. novembar.

Očekuje se da će većinu na predstojećim izborima osvojiti islamske partije, poput uticajne Muslimanske braće, ali ostaje sumnja da li će buduća vlada imati snage da se suprotstavi generalima.

Stopa kriminala je povećana, verski sukobi su u porastu, a policija se još nije vratila na ulice, što je vojska iskoristila da sebe predstavi kao spasitelja, piše AP.

Vojska je već tražila da nadzire komisiju koja će pisati novi ustav, zahtevajući ulogu "čuvara" ustava, što bi značilo da će vojni budžet biti tajan, a da će vojska imati pravo veta u izradi ustava.

Prvi sukobi u Kairu izbili su u petak kada su okupljeni demonstranti zatražili da vojne vlasti u zemlji brže prenesu vlast na civilnu vladu. Vojska je, inače, planirala da zadrži predsednička ovlašćenja do stvaranja novog ustava i predsedničkih izbora, što je trebalo da se dogodi tek krajem 2012. ili početkom 2013. godine.

Demonstranti su, takođe, zatražili od ministarstva unutrašnjih poslova da sprovede reformu u policiji, imajući u vidu silu koju je primenjivala tokom rušenja predsednika Hosnija Mubaraka u februaru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.