Izvor: B92, 03.Feb.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat zatvara granicu sa Gazom

Rafa, Tel Aviv -- Egipatske snage počele zatvaranje granice sa pojazom Gaze, koju su islamisti iz pokreta Hamas prošlog meseca nasilno probili.

Egipatske snage su počele da postavljaju bodljikavu žicu i metalne barikade u jedini preostali "džep" na egipatskoj strani granice, koju su Hamasovi islamisti probili 23. januara, omogućivši tako stanovnicima Gaze da uđu u Egipat i nabave osnovna životna dobra, koja su u tom području bila deficitarna otkada su Izraelci uveli blokadu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Palestincima.

Egipat je od probijanja granice vršio pritisak na Hamas da zaustavi stotine hiljada Palestinaca u prelaženju na egipatsku stranu.

Novinari Rojtersa, koji se nalaze na graničnom prelazu između Gaze i Egipta, rekli su da su egipatske snage zatvorile "džep", ali da i dalje dozvoljavaju Palestincima i Egipaćanima da se vrate kućama.

Posle jučerašnjih razgovora sa egipatskim zvaničnicima u Kairu, vođa Hamasa Mahmud al-Zahar je rekao da će Hamas "postepeno povratiti kontrolu nad tom granicom, a u saradnji sa Egiptom".

Barak ostaje u Olmertovoj vladi

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak najavio je danas da namerava da ostane u vladi premijera Ehuda Olmerta, iako je obećao da će podneti ostavku posle objavljivanja konačnog izveštaja komisije za istragu drugog libanskog rata iz 2006, u kome je Olmert kritikovan.

"Svestan sam izazova sa kojima je Izrael suočen - Gaza, Hezbolah, Sirija, Iran i rehabilitacije armije," kazao je ministar Barak naglasivši da je izveštaj oštar, da se odnosi se i na pojedince i na etička pitanja, a da on namerava da se time pozabavi kada bude vreme i da tada odredi datum za nove izbore.

Vladina komisija za istragu zaključila je da je sukob izraelske vojske i libanskog Hezbolaha bila velika propuštena prilika i ozbiljna greška jevrejske države.

Paravojna organizacija od nekoliko hiljada ljudi suprostavljala se nedeljama najmoćnijoj vojsci na Bliskom istoku, istakao je penzionisani sudija Elijahu Vinograd ,predsednik komisije.

Međutim, veći deo krivice za jednomesečni rat, u kome nisu postignuti ciljevi Izraela, niti izvojevana vojna pobeda, pripisan je oružanim snagama (IDF).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.