Egipat, maksimalna kazna za novinare Al Džazire?

Izvor: RTS, 05.Jun.2014, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat, maksimalna kazna za novinare "Al Džazire"?

Egipatsko tužilaštvo zatražilo je maksimalne kazne od 15 - 25 godina robije za 20 optuženih novinara "Al Džazire".

Tužilaštvo tereti 16 optuženih za podršku Muslimanskoj braći - pokretu koji je u Egiptu označen kao teroristička grupa, i još četvoro stranih državljana koji se terete za "širenje lažnih vesti", prenosi Tanjug.

Među optuženim su Australijanac Piter Greste i vršilac dužnosti šefa biroa Al Džazire u Kairu, Kanađanin egipatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << porekla Mohamed Fadel Fahmi, a suđenje novinarima je izazvalo ogorčenje nevladinih organizacija i rastući međunarodni strah od gušenja medija u Egiptu, piše agencija AFP.

Devet od 20 optuženih nalaze se u pritvoru, dok se drugima sudi u odsustvu.

Egipćani, njih 16 mogli bi dobiti 25-godišnju zatvorsku kaznu, dok bi četiri stranca mogla biti osuđena na 15 godina robije, naveo je advokat Ibrahima Abdel Vahab.

Suđenje je deo suzbijanja Muslimanske braće od svrgavanja islamističkog predsednika Muhameda Mursija u julu prošle godine.

S druge strane, suđenje je pogoršalo odnose Egipta i Katara, a medijska mreža Al Džazira traži od Kaira 150 miliona dolara odštete koju je pretrpela u Egiptu, od jula 2013. godine.

Poništena je dozvola za emitovanje, nepokretna imovina Al Džazire u Kairu je predmet likvidacije. U pritvoru se nalaze četiri njena novinara, dok se šestorici sudi u odsustvu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.