Egipat: Vanredno stanje, 150 mrtvih

Izvor: B92, 14.Avg.2013, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Vanredno stanje, 150 mrtvih

Kairo -- Egipatske snage bezbednosti u Kairu raščišćavaju kampove Morsijevih ljudi. U sukobima više od 100 mrtvih. Proglašeno vanredno stanje. El Baradej podneo ostavku.

Policija i vojska su akciju "konačnog obračuna" započele oko 6h i pod punom opremom krenuli ka glavnim uporištima demonstranata u džamiji Raba i na trgu Nada.

Došlo je do obračuna, a neredi se šire Egiptom. Izveštaji o broju žrtava se drastično razlikuju - AFP javlja da ih je 124, zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ih ima 96, a Muslimanska braća da ih ima više od 2.000.

Međutim, najnoviji podatak Ministarstva zdravlja je da je ubijeno 149 ljudi, javlja BBC.

Sukobi vojske, policije i demonstranata koji su mirno protestovali više od dve nedelje traju već satima, snajperi su na krovovima, a vojska koristi oklopljene buldožere, transportere i suzavac, dok pucnji neprestalno odjekuju.

Prema poslednjim informacijama, privremena egipatska vlada proglasila je vanredno stanje u zemlji. Ono je stupilo na snagu u 16 časova, a trajaće mesec dana. BBC prenosi da je Vlada Egipta danas uvela jednomesečni policijski čas u Kairu i još 11 provincija. Policijski čas, kako je najavljeno, važiće noću, od 19.00 do 6.00 sati po lokalnom vremenu.

Ova mera važi u provincijama Kairo, Giza, Aleksandrija, Beni Sueif, Minja, Asjut, Sohag, Beheira, Severnom Sinaju, Južnom Sinaju, Suecu i Ismailiji.

U međuvremenu, član privremene egipatske vlade Mohamed El Baradej saopštio je da napušta funkciju.

On je u pismu upućenom predsedniku Adli Mansuru rekao da mu je "teško da nastavi da preuzma odgovornost za odluke sa kojima se ne slaže".

They are burning this place down with no regard for human life pic.twitter.com/vyF3sXc4HL

— Mohamed Soltan (@soltanlife) August 14, 2013

Ubijen najmanje jedan strani izveštač

Vojska i policija su pucali i na novinare, kojima se oduzimaju kamere i fotoaparati. Britanski "Skaj" je potvrdio da je kamerman te kuće Majk Din (61) ubijen, a javljeno je i da je fotograf agencije Rojters ranjen u nogu.

Endi Karvin sa NPR-a navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, ubijeno ili ranjeno najmanje šestoro stranih izveštača.

Prema nekim izveštajima, osim što se iz helikoptera ispaljuju patrone suzavca, iz vazduha se i puca na demonstrante.

Uprkos negiranju zvaničnika, vojska i policija sve vreme koriste bojevu municiju i suzavac, dok demonstranti koji stižu sa svih strana bacaju kamenice i Molotovljeve koktele.

Rojters prenosi da vojska puca u noge Morsijevim pristalicama koji pokušavaju da se priključe opkoljenim demonstrantima.

"Kairo je u potpunoj blokadi, ulice su potpuno puste, osim na mestima gde su sukobi, a sve radnje su zatvorene. Policija i vojska se nadaju da će sve biti gotovo za dan-dva, a da će se sve 'počistiti' tokom vikenda", navodi BBC.

Prve fotografije ranjenih i ubijenih objavljene su na društvenim mrežema u ranim jutarnjim časovima. Zastrašujuće slike krvoprolića zatim su objavile i agencije, nakon što su njihovi izveštači uspeli da priđu bliže kampovima i improvizovanim bolnicama.

Traje opsada džamije Raba al Advija

Prema poslednjim informacijama, policija i vojska drže pod pravom opsadom kamp kod džamije Raba al Advija, koji je veće uporište Morsijevih pristalica.

"Raščišćavanje" je počelo u prvim satima akcije, ali haos i ono što neki zapadni mediji nazivaju "masakrom" je i dalje u toku. Ekipa CNN-a je objavila da je "bukvalno gacala po krvi" dok se premeštala sa jednog mesta na drugo u okolini kampa koji je pod opsadom.

"Policija preko razglasa poručuje da su ljudima životi ugroženi, dok istovremeno puca na njih. Pucnjava oko Rabe je konstantna, vazduh je pun suzavca i crnog dima. Videli smo proizvod ovog krvoprolića u džamiji. Na svakom spratu je konstantan priliv ranjenih i mrtvih", javlja producent vesti CBS-a Aleks Ortiz preko Tvitera.

Manji kamp, na trgu Nada, odavno je pod kontrolom policije i vojske.

Zapadni mediji prenose i da je grupa demonstranata pokušala da napravi treći kamp, tako što su se u jednoj ulici zabarikadirali zapaljenim policijskim automobilom i improvizovanim ogradama.

Međutim, snage bezbednosti su odmah reagovale osuvši na nih njih paljbu iz vatrenog oružja i bacivši suzavac.

"Gardijan" prenosi reči jednog od aktiviste koji se nalazi kod bine kod džamije Raba al Advija, koji navodi da se na okupljene puca i iz helikoptera, kao i da su ustreljena dva kamermana na bini.

On je na svom nalogu na Tviteru postavio i više fotografija na kojima se vidi veći broj ranjenih iz vatrenog oružja.

Novinar Skaj njuza, koji je uspeo da uđe u džamiju Raba al Aldavija, izveštava da je u njoj na hiljade žena i dece, da se mrtvi neprestalno unose, kao i da je video da su dve bebe preminule, najverovatnije od uslova u kojima se nalaze, jer nema vode, a vrućine su velike.

Ubijena ćerka jednog od vođa Muslimanske braće

Skaj: Ovo je brutalni vojni napad na civile

Izveštač britanskog "Skaja" javlja da nasilje u Egiptu nije akcija raščišćavanja demonstracija, već veliki vojni napad na uglavnom nenaoružane civile.

"Svugde je haos i krvoproliće, kamp je pod žestokom vatrom", piše Skaj.

Žrtava, kako stižu vesti iz minuta u minut, ima sve više sa obe strane. Agencijski izvori navode da ima najmanje 124 žrtve u tri improvizovane mrtvačnice, a strahuju i da u džamijama i na ulicama ima više stradalih.

Ministarstvo zdravlja navodi podatak da je ubijeno 148 ljudi, a da je više od 1.403 povređeno u neredima na više lokacija u zemlji, dok iz Muslimanske braće, partije svrgnutog predsednika, tvrde da je stradalo više od 2.000, a da je povređeno i ranjeno više od 8.000 ljudi, javlja BBC.

"Tražimo od međunarodne zajednice da reaguje. Znali smo da će na ulicama biti masakr, ali međunarodna zajednica ćuti", rekla je za BBC Mona al-Kazaz, koja u Britaniji predstavlja Muslimansku braću.

Među ubijenima je i 17-godišnja ćerka jednog od lidera Muslimanske braće Mohameda el-Beltagija, koji je preko jedne od lokalnih televizija rekao da "treba zauzeti sve trgove".

Državna televizija je, pozivajući se na egipatskog ministra unutrašnjih poslova, ranije danas navela da je u sukobima s demonstrantima stradalo najmanje šest pripadnika snaga bezbednosti, a da ih je devet povređeno.

"Uhapšeno je više od 200 ljudi, a 26 demonstranata je povređeno. Među uhapšenima su i neke vođe Muslimanske braće", poručili su iz ministarstva iz kog su ranije danas tvrdili "da koriste samo suzavac".

General Abdel Fatah Otman, visoki zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je i da je prerano da budu objavljena imena uhapšenih lidera.

Zatvorene piramide, muzeji...

Egipatske vlasti donele su odluku da piramide u Gizi, Egipatski muzej u Kairu i muzej u Aleksandriji budu privremeno zatvoreni zbog najnovijih sukoba snaga bezbednosti i pristalica zbačenog predsednika Egipta Mohameda Morsija, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Zvaničnici su tek pet sati nakon početka akcije potvrdili da ima žrtava i sa druge strane, a NBC je tada preneo izjavu predstavnika hitnih službi, koji su rekli da je u sukobima "ukupno stradalo šestoro ljudi".

Ministar policije je rekao i da egipatska policija ne želi da proliva krv građana, dok je portparol Muslimanske braće saopštio da će demonstranti radije "otići u grob nego napustiti svoje uporište".

Nakon brojnih poziva pristalicama Morsija da se okupe u kampovima i džamijama, policija je zatvorila i nekoliko ulica, kao i železnicu blokirajući tako dolazak demonstranata.

Podsetimo, egipatski predsednik svrgnut je 3. jula, a tom akcijom rukovodio je vojni vrh. Iako je privremeno rukovodstvo zemlje vrlo brzo izabrano, demonstranti koji smatraju da je Morsi nelegalno svrgnut odmah su počeli da se okupljaju. Od tada je u sukobima demonstranata i snaga bezbednosti poginulo više desetina ljudi.

Journalist killed in #Egypt. @gulf_news says correspondent Habiba Abdel Aziz was killed by sniper fire in Rabaa. #pressfreedom

— Jon Williams (@WilliamsJon) August 14, 2013

Nemiri se šire i u druge gradove

Posle sukoba u Kairu i u drugim delovima Egipta došlo je do sukoba između pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Morsija i snaga bezbednosti, a u Fajumu je poginulo najmanje devetoro ljudi.

Saad Kemal, direktor mrtvačnice u opštoj bolnici u Fajumu, južno od Kaira, rekao je da je broj žrtava porastao sa sedam na devet.

Morsijeve pristalice napale su najmanje dve policijske stanice u Fajumu i zapalile jedno policijsko vozilo ispred, rekli su očevici.

Kako navodi Rojters, sukoba je bilo i ispred kancelarije guvernera policije.

Kako prenosi Raša tudej, nakon vesti o nasilnom gašenju demonstracija u Kairu, Morsijeve pristalice počele su da se okupljaju i u drugim egipatskim gradovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.