Efikasniji rashladni uređaji za manje globalno zagrevanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2020, 14:46

Efikasniji rashladni uređaji za manje globalno zagrevanje

Razvoj energetski efikasnijih rashladnih uređaja moglo bi znatno da uspori globalno zagrevanje, navodi se u izveštaju koji su objavili Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Međunarodna agencija za energetiku.

Autori izveštaja tvrde da bi veća energetska efikasnost rashladnih uređaja i zamena onih koji su štetni u toku naredne četiri decenije mogla da spreči emisiju gasova koji dovode do globalnog zagrevanja jednaku onoj kakva se dogodi u četiri do osam godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Predviđa se da se će upotreba rashladnih uređaja uvećati gotovo za četiri puta do 2050. godine, zbog sve većeg globalnog zagrevanja. Međutim, jeftini klima uređaji često troše puno struje za čiju se proizvodnju koriste ugalj ili gasne termoelektrane, koje, sa druge strane, podstiču globalno zagrevanje. Osim toga, klima uređaji koriste hidrofluorokarbon ( HFC ), gas koji takođe doprinosi globalnom zagrevanju.

Autori ovi studije pozvali su na formulisanje novih nacionalnih akcionih planova koji će imati za cilj smanjenje globalnog zagrevanja koje potiče od rashladnih uređaja.

To uključuje standarde o energetskoj efikasnosti i jasno označavanje energetskih razreda na uređajima, koje će kupcima omogućiti da odaberu najefikasniji među njima koji najmanje doprinosi globalnom zagrevanju. Oni su takođe apelovali na vlade da rade na smanjenju potrebe za upotrebom rashladnih uređaja, uz izgradnju energetski efikasnih zgrada, više sadnica drveća u gradovima u cilju rashlađivanja i slično.

Osim smanjenja globalnog zagrevanja, ove nove mere dovele bi i do uštede milijardi dolara na struji do polovine veka, preneo je Asošiejted pres.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Efikasniji rashladni uređaji za manje globalno zagrijavanje

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2020

Razvoj energetski efikasnijih rashladnih uređaja moglo bi znantno da uspori globalno zagrijevanje, navodi se u izvještaju koji su objavili Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Međunarodna agencija za energetiku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.