Efikasnija mreža škola i racionalizacija

Izvor: Beta, 03.Jan.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efikasnija mreža škola i racionalizacija

BEOGRAD, 3. januara 2015. (Beta) - Ministar prosvete Srdjan Verbić izjavio je da će jedan od glavnih zadataka za njegovo ministarstvo u 2015. godini biti uspostavljanje efikasnije mreže škola u Srbiji, kao i racionalizacija broja zaposlenih u prosveti, ali da nijedna mera neće biti sprovedena bez dogovora sa sindikatima i nastavnicima.

"Ne želimo da se zatvaraju škole iz čisto ekonomskih interesa. Ne želimo da budemo kratkovidi i da se odluke tiču samo sadašnjeg budžeta i ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << situacije. Treba razmišljati da se neke škole spajaju ili presele na drugo mesto, da se spajaju škole i vrtići", rekao je Verbić agenciji Beta.

Ministar je ocenio da postoji način za optimizaciju mreže škola, a da će za to biti potrebno vreme, kao i obuka zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Prema njegovim rečima, i raconalizacija mesta zaposlenih u prosveti je u planu, ali se to neće dešavati bez dogovora sa sindikatima.

"Ako nešto jeste posao sinikata to je da sednu s predstavnicima ministarstva i vrlo pažljivo dogovore kriterijume kada neko ostaje bez posla, kada neko dobija otpremninu i ide u prevremenu penziju", rekao je Verbić.

On smatra da je rešenje u "ukrupnjavanju norme časova".

"To znači da umesto četiri nastavnika koji drže po 25 odsto časova imamo jednog koji drži 100 odsto. Naravno, ako je to moguće, ako to zahteva puno putovanja, nećemo to tražiti", rekao je Verbić.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Verbić: Efikasnija mreža škola

Izvor: B92, 03.Jan.2015

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da će jedan od glavnih zadataka za njegovo ministarstvo u 2015. godini biti uspostavljanje efikasnije mreže škola...Verbić je rekao da je udatak i racionalizacija broja zaposlenih u prosveti, ali da nijedna mera neće biti sprovedena bez dogovora sa sindikatima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.