Efektiva pokreće sudske sporove protiv banaka

Izvor: Studio B, 19.Jun.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Efektiva" pokreće sudske sporove protiv banaka

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" pozvalo je sve građane i privrednike "koji veruju da su oštećeni nezakonitim podizanjem kamata", da im se jave radi pokretanja sudskih sporova.

"Verujemo da nakon četiri prvostepene presude, koje su poslednjih meseci donete u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, nema razloga za dalje čekanje, a naročito uzimajući u obzir da banke ne prihvataju mirno rešenje problema", saopštilo je udruženje.

Ističući da je svim svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << članovima obezbedila pravnu pomoć sa minimalnim troškovima čitavog procesa, "Efektiva" je najavila da će uskoro pokrenuti sporove protiv banaka koje su plasirale kredite u švajcarskim francima, a zatim i protiv

ostalih, gde postoje dokazi za nezakonite radnje.

"U vreme kada kriza dodatno eskalira i kada broj problematičnih kredita u otplati raste, smatramo da je pravi momenat da banke svojim korisnicima vrate novac koji su naplatile kroz uvećanje kamata suprotno Zakonu o obligacionim odnosima, i na taj način, kroz umanjenje mesečnih anuiteta, olakšaju otplatu postojećih kredita".

"Ti iznosi novca nisu mali, i kreću se u rasponu i do 5.000 evra po kreditu, a povraćajem tog novca građani bi svoje kredite mogli da vrate u redovnu otplatu", navedeno je u saopštenju.

Udruženje "Efektiva" predložilo je četiri modela rešenja, da bi se izbegli sudski sporovi i dodatni troškovi bankama - uplatu više naplaćenog novca, sa zateznom kamatom, na račun korisnika kredita, odbijanje tog iznosa od ostatka glavnice kredita, storniranje celih ili delimično, mesečnih rata u iznosu novca za povraćaj ili smanjenje postojeće kamate na te kredite, kako bi se kompenzovao novac koji građani potražuju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.