Izvor: B92, 17.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efekti poostravanja sankcija Evropske Unije prema Srbiji dvostruko nepovoljni

Urednik "Belog biltena", casopisa Instituta za spoljnu trgovinu Radovan Kovacevic izjavio je na konferenciji za novinare da ce efekti poostravanja sankcija Evropske Unije prema Srbiji biti dvostruko nepovoljni. Prema njegovim recima doci ce do smanjenja direktnog izvoza u evropske zemlje, a oni privrednici koji se budu prebacivali na druge kanale saradnje u pokusaju da zaobidju sankcije imace dodatne finansijske troskove. To ce se pre svega odraziti na zarade izvoznika ali i na porast domacih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cena rekao je Radovan Kovacevic i objasnio:

"Ako se zna da izvoznici od ranije imaju problema zarada, prilikom izvoza sa ovog podrucja, jasno je da ce onda problemi sad biti poostreni, zbog placanja dodatnih usluga makedonskim firmama i nekim drugim firmama koje ce ponuditi svoje usluge da se izvoz prebacuje preko drugih linija. S obzirom da svaka papirologija koja podrazumeva treci subjekt znaci dodatne troskove, i izvoznici ce onda biti prinudjeni da te troskove ugradjuju u svoju cenu sa kojom nece moci da idu na zapadno trziste, nego ce pokusati da cenu nadoknade na domacem trzistu. Vrsice se pritisak na rast domacih cena", ocenio je Kovacevic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.