Edukacija učenika o opasnostima upotrebe pirotehnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2019, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edukacija učenika o opasnostima upotrebe pirotehnike

Praznici su kod nas nezamislivi bez pirotehnike poput petardi, raketica i vatrometa. Mada mnogi misle da je reč o bezazlenoj dečjoj zabavi, sve češće smo svedoci tragičnih posledica njihove upotrebe.

Zato i ove godine u kovinskoj “Zmajevoj” osnovnoj školi svim učenicima starijih razreda poslednje nedelje pred zimski raspust, na časovima tehnike i tehnologije nastavnik - pedagoški savetnik Dejan Kreculj, koji je i rezevrni vojni starešina obučen za rad sa minsko-eksplozivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << materijama, održava veoma efektne radionice koje ukazuju na sve opasnosti koja ova “zabava” sobom nosi.

Statistika kaže da gotovo polovina povređenih ima manje od 16 godina starosti, a najviše se povređuju dečaci uzrasta od 10 do 14 godina. Najučestalije povrede su opekotine – pre svega lica, prstiju, šaka i ručnih zglobova, a nisu retke ni delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju na rukama. Veoma često dolazi i do povreda očiju, opekotine rožnjače ili mehanička oštećenja nastala zapadanjem stranog tela u oko, kao i oštećenja sluha, pucanje bubne opne. Lečenje lakših povreda traje mesecima, onih ozbiljnijih i godinama. I u ovom problemu roditeljska briga je najvažnija, a odgovornost porodice najveća.

Stoga se ova zajednička akcija pravovremno sprovodi i očekujemo da će uroditi plodom, da će predstojeći praznici proteći u radosti i bez povreda, jer lepše je bez petardi kada slavimo bezbedno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.