Edita Tahiri: Čvrsto sam protiv promene granica

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2018, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edita Tahiri: Čvrsto sam protiv promene granica

Bivša šefica tima Prištine za pregovore s Beogradom Edita Tahiri izjavila je da se čvrsto protivi ideji promene ili korekcije granica, kao i razmene teritorije, jer takva rešenja mogu da donesu nestabilnost i ratove na Balkanu.

Tahiri je za list Danas od četvrtka, navela i da predlog o promeni granica služi "hegemonističkim ambicijama Srbije" o stvaranju "Velike Albanije" na štetu drugih nacija, a podstaknut je "obnovljenim geopolitičkim ambicijama Rusije koja pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da proširi svoj uticaj na Balkanu".

Prema njenim rečima, postoje dva principa koja se nadmeću na Balkanu od okončanja ratova 1999. godine, a jedan je mirovni projekat koji je u skladu sa zakonom i predstavlja smernicu za evropsku i evroatlantsku integraciju šest zapadnoblakasnih država.

Taj princip u skladu je s evropskim vrednostima dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, dok drugi vodi promeni granica i etničkih država Balkana, ukazala je ona.

"Ukoliko ovaj drugi princi dobije bilo kakvu podršku, to bi značilo otvaranje pitanja promene granica na celom Balkanu i redizajniranje postojeće mape država i ja ne verujem da se to može desiti mirnim putem, imajući u vidu istorijske lekcije iz ovog regiona", kazala je Tahiri.

Ona je navela da je uverena da će velike sile podržati sporazum koji je utemeljen na pincipima novih država nastalih iz bivše Jugoslavije, jer su upavo one pomogle da se "okonča rat i ostvari sloboda i izgradi državnost Kosova".

Tahiri je ocenila i da Srbija treba da preuzme odgovornost za genocid nad Kosovom i Albancima, kao i da bude spremna na ratne odštete i procese sukcesije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Edita Tahiri: Čvrsto sam protiv promene granica

Izvor: Beta, 29.Avg.2018

Bivša šefica tima Prištine za pregovore s Beogradom Edita Tahiri izjavila je da se čvrsto protivi ideji promene ili korekcije granica, kao i razmene teritorije, jer takva rešenja mogu da donesu nestabilnost i ratove na Balkanu.Tahiri je za list Danas od četvrtka, navela i da predlog o promeni granica...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.