Edi Rama u septembru u Beogradu

Izvor: B92, 25.Avg.2014, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edi Rama u septembru u Beogradu

Premijer Albanije Edi Rama doputovaće u septembru u zvaničnu posetu Srbiji, saznaje Danas.

To će biti prva zvanična poseta visokog albanskog zvaničnika Beogradu, posle čak 70 godina.

Kako Danas saznaje u kabinetu albanskog premijera, poziv predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića za posetu Beogradu stigao je u Tiranu. Preostaje samo da se odredi tačan datum posete koja će se desiti u septembru.

Premijer Albanije trebalo je da poseti Beograd pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pola godine, ali je ta poseta odložena nakon raspisivanja vanrednih, martovskih izbora u Srbiji.

Edi Rama biće prvi premijer Albanije koji posećuje Srbiju posle sedam decenija. Poslednji put je u Beogradu bio Enver Hodža 1947. godine, i to kao gost Josipa Broza Tita i ondašnje jugoslovenske federacije.

Kako je nedavno u intervjuu za Danasu izjavio Rama, najznačajnija tema za razgovor sa vlastima u Beogradu jeste posmatranje regiona kao zajedničkog tržišta. „Od toga možemo imati koristi u mnogim poljima, ako uspemo da ga razvijemo u jedinstveno tržište i pre nego što budemo integrisani u EU“, istakao je premijer Albanije.

Navodeći probleme s kojim se može suočiti tokom razgovora, Rama je naveo razlike Beograda i Tirane u vezi sa Kosovom.

"Albanska vlada neće zastupati nekakav paternalistički stav u odnosu na Kosovo. Za nas je Kosovo država ravnopravna sa drugim državama u regionu. U našim razgovorima sa Beogradom, kada se budemo dotakli te teme, mi ćemo insistirati da se Kosovo tretira kao zaseban subjekt, što ono i jeste u suštini. U svakom slučaju, nema razloga da Albanija govori u ime Kosova. Naravno, ima mnogo stvari koje se mogu uvezati u trougao odnosa Tirana-Priština-Beograd, ali će svakako u tom trouglu biti tri posebne države koje vode ravnopravni dijalog. Štaviše, verujem da bi za region bilo bolje ako bi se što više zemalja iz regiona uključilo u što više zajedničkih inicijativa“, zaključio je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Albanski premijer u septembru u Beogradu

Izvor: Akter, 26.Avg.2014, 00:01

Premijer Albanije Edi Rama doputovaće u septembru u zvaničnu posetu Srbiji, što će biti prva zvanična poseta visokog albanskog zvaničnika Beogradu posle 70 godina, objavio je list Danas..Pozivajući se na kabinet albanskog premijera, Danas piše da je poziv predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.