Edgar Rajs Barouz − tvorac Tarzana

Izvor: Studnel.com, 01.Sep.2015, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edgar Rajs Barouz − tvorac Tarzana

Osnovno obrazovanje stekao je u lokalnim školama u Čikagu, a potom je pohađao Filips akademiju u Samrvilu, pa Vojnu akademiju u Mičigenu. Diplomirao je 1895. godine i stekao uslove za upis na Vojnu akademiju SAD. Međutim, 1897. godine biva otpušten zbog srčanih problema koji su mu dijagnostikovani. Par godina nakon toga pokušavao je da pronađe sebe menjajući često poslove i mesto boravka. Nakon ženidbe sa Emom Hulbert 1900. godine, vraća se u Čikago. Tamo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << čitajući puno palp fikšn časopisa poverovao da može jednako interesantno da okupira maštu čitalaca, koji su kupovali i pratili priče u njima. Tako je otkrio da je njegov pravi poziv − poziv pisca, što je i ostao do kraja života.
Prvo naučno-fantastično delo je objavio još 1912. godine, a tokom naredne četiri decenije napisao je tri obimna ciklusa, dva mala i nekoliko samostalnih ostvarenja. Najpopularnija Barouzova naučno-fantastična serija nesumnjivo je ona o Barsumu,odnosno Marsu, na kome zemaljski pustolov Džon Karter doživljava mnoga uzbuđenja, računajući tu i romansu sa prelepom crvenoputom princezom Dejah Toris.
lako dela o Tarzanu nikako ne mogu biti svrstana u ovaj žanr, u njima ipak postoji dosta naučno-fantastičnih elemenata koje je Barouz preuzeo iz svojih popularnih dela. Veliki broj njegovih romana objavljen je posthumno, a prema većini njegovih dela snimljeni su filmovi. Pisao je i pod pseudonimom Džon Tajler Mekkaloh. Umro je u kalifornijskom gradu Tarzani, gradu istog imena kao i dete njegove mašte. Mnogobrojni ljubitelji njegovog dela smatraju da će on uvek živeti kroz svoje junake iz sveta egzotike i avantura.
Izvori: naucnafantastika.com, navidiku.com.

edgar rajs barouztarzanna danasnji danbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.