Ebola ukrala Božić u Sijera Leoneu

Izvor: RTS, 12.Dec.2014, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola "ukrala" Božić u Sijera Leoneu

Božićni praznici otkazani su širom Sijera Leonea, zemlji koja je jedna od najteže pogođenih virusom ebole. U toj afričkoj državi neće biti održana nijedna javna proslava.

Vojnici na ulicama Sijera Leonea trudiće se da u zemlji ne bude nijedne proslave ove godine, s obzirom na to da se ebola i dalje širi Zapadnom Afrikom, piše britanski Telegraf.

Svetska zdravstvena organizacija saopštava da su do 10. decembra od ebole preminule ukupno 6.583 osobe. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Liberija je ima najveći broj zaraženih i smrtnih slučajeva, ali je stopa infekcije u toj zemlji počela da usporava.

Ebola se sada najbrže širi u Sijera Leoneu gde ima najviše zaraženih - 8.069, dok je broj preminulih u toj zemlji 1.899.

SZO saopštava i da je do sada od ebole obolelo 639 zdravstvenih radnika od kojih je 349 preminulo.

"Ove godine neće biti Božićnih proslava, niti proslave Nove godine", kaže Palo Konteh, ministar odbrane Sijera Leonea i prvi čovek tima koji radi na suzbijanju ebole.

Prema njegovim rečima, vojska će obezbediti da svi u kućama razmišljaju o eboli svemu što je taj virus uradio toj zapadnoafričkoj državi.

"Vojska će biti na ulicama tokom Božića i dočeka Nove godine kako bi sprečila održavanje bilo kakvih uličnih proslava", objašnjava Konteh.

U Sijera Leoneu je vanredno stanje od jula i zabranjena su sva javna okupljanja.

Međutim, ministar odbrane kaže da stanovnici na zapadu kontinenta i poluostrva Fritaun treba striktno da se pridržavaju pravila ili će virus nastaviti da ubija.

Od ukupno šest miliona stanovnika Sijera Leonea, više od četvrtine su hrišćani, ali u prazničnim proslavama učestvuju i ostale religije. Ipak, maskembali koji se održavaju širom zemlje, ove godine će izostati.

"Teško je da slavite Božić kada ste izgubili one koje volite, a i ostali , pritom, razmišljju kako da iz ovoga izvuku živu glavu", piše za Internešenal biznis tajms Agnes Bangali, koja radi pri UN u Sijera Leoneu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Broj umrlih od ebole porastao na 6.583

Izvor: Studio B, 12.Dec.2014

Broj umrlih od virusa ebole porastao je na 6.583, a do 10. decembra registrovano je 18.188 slučajeva infekcije smrtonosnim virusom ebole u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO)...Liberija je imala najveći broj zaraženih i smrtnih slučajeva,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.