Izvor: Danas, 14.Jan.2015, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola ne jenjava

Sudeći po medijskim izveštajima u Sjedinjenim Državama i Evropi o epidemiji ebole u Zapadnoj Africi, moglo bi se zaključiti da se situacija u pogođenim zemljama postepeno poboljšava. Međutim, iako epidemija više nije na naslovnim stranama novina, daleko od toga da je virus iskorenjen. Naprotiv, on i dalje predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje na globalnom nivou.

Nedavno sam s francuskim predsednikom Fransoom Olandom bio u Konakriju, prestonici Gvineje, a onda sam posetio >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Mačentu, ruralno područje u regionu prekrivenom šumama, koje je blizu mesta gde je izbila epidemija. Lično sam bio svedok destruktivnog efekta koji ima virus - patnja, strah, očaj i na kraju smrt. Čak su trivijalne stvari dobile na težini, pa se tako niko ne rukuje.

Činjenica je da se virus ebole i dalje širi, i to brzo. Istina, zaustavljen je u Liberiji, ali samo u Liberiji, a čak ni tamo nema načina da se obezbede garancije da neće izbiti još jedna epidemija.

Ebola se širi na drugačiji način u odnosu na ono što smo do sada viđali. Virus se ne širi brzo poput mnogih drugih, kao što je grip, koji je u prošlosti bio ograničenih razmera, naročito zbog toga što su epidemije bile ograničene na ruralna područja. Ali ovog puta virus je pogodio gradove i varoši, zbog čega je naročito opasan. Velika gustina naseljenosti pruža plodno tlo za bilo koji virus, a kamoli za ebolu. Podmukla kombinacija široko rasprostranjenog siromaštva, oskudnih medicinskih resursa i prenaseljenih urbanih područja u Zapadnoj Africi može da bude strašno smrtonosna.

U izveštajima se navodi da je gotovo 7.500 ljudi 2014. umrlo od ebole, dok je više od 16.000 zaraženo. To su grube procene i uprkos tome što pružaju važne informacije o putanji epidemije i efikasnosti napora da se ona zaustavi, zvaničnici upozoravaju da su prave cifre verovatno mnogo veće.

Zdravlje je globalno javno dobro. U većini zemalja pravo na zdravlje je zaštićeno Ustavom ili zakonom. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), to pravo podrazumeva „pristup blagovremenoj, prihvatljivoj i dostupnoj zdravstvenoj nezi odgovarajućeg kvaliteta.“ Međutim, u slučaju virusa kao što je ebola nekoliko zemalja, ako ih uopšte i ima, može da obezbedi takve garancije.

Iz moralne perspektive, odgovornost je na međunarodnoj zajednici, zajedno s njenim institucijama, vlastima, dovitljivim kompanijama i pojedincima da pomoću znanja i resursa obezbedi neophodna sredstva da se zaustavi širenje ebole. Taj imperativ je isto toliko jak i iz perspektive čistog interesa. Ako se virus ne zaustavi brzo, svi, odnosno sve zemlje, će biti ugrožene.

Dobra vest je da se ebola može zaustaviti. Na kraju se može i iskoreniti. Međutim, da bismo to postigli, virus mora da se shvati i dijagnostifikuje. Njegovo širenje mora da se spreči i mora da se obezbedi lečenje.

Iako ne postoji klinički dokazana vakcina protiv ebole, to bi moglo uskoro da se promeni. Od kada je u martu 2014. izbila epidemija virusa, Institut Paster, nezavisna, neprofitna naučna organizacija, radi na tome da se pronađe način da se virus zaustavi. Naši istražitelji prate širenje virusa da bi otkrili kako se epidemija razvija i radimo na tome da pružimo ovlašćenja lokalnom naučnom i medicinskom osoblju. Očekujemo da 2015. pronađemo dve vakcine spremne za kliničko testiranje.

Grupa naučnika u Institutu Paster koja proučava ebolu bori se protiv virusa na terenu u zapadnoj Africi i u laboratoriji u Francuskoj, tako što proučava virus i načine na koje se širi i čini sve da pronađe medicinsko rešenje koje će zaustaviti epidemiju i sprečiti pojavu novih. Zajedno sa SZO i nevladinim organizacijama, uključujući Lekare bez granica, Crveni krst i Crveni polumesec, Institut Paster je posvećen borbi protiv virusa i njegovih uzročnika.

Zemlje širom sveta obećavaju svoju podršku, kao finansijsku tako i druge, za rešavanje najhitnijih problema, te pružaju pomoć ugroženim ljudima i zajednicama. Mnoge zemlje već doprinose istraživanju uzročnika, širenja i tretmana virusa ebole. Osnovana je međunarodna „koalicija dobrovoljaca“ i mi apelujemo na sve države, relevantne organizacije, zainteresovane kompanije i kvalifikovane pojedince da joj se pridruže. Zajedno ćemo uspeti da okončamo epidemiju ebole.

Autor je predsednik Instituta Paster

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.