EVROPSKE ZEMLJE U ŽESTOKOM KLINČU, LETI PERJE IZMEĐU LIDERA: Veliko prijateljstvo na kolenima zbog zapaljivih poruka, kriza sve veća

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 23:10

EVROPSKE ZEMLJE U ŽESTOKOM KLINČU, LETI PERJE IZMEĐU LIDERA: Veliko prijateljstvo na kolenima zbog zapaljivih poruka, kriza sve veća

Višedecenijsko prijateljstvo Češke i Slovačke, naslednice bivše Čehoslovačke, zapalo je u duboku krizu otkako je u Bratislavi zasela proruska vlada premijera Roberta Fica.

Za to vreme Prag snažno podržava Ukrajinu i nedavno su organizovali nabavku 800.000 artiljerijskih granata, a ne protive se ni slanju NATO instruktora na ukrajinski front.

Svađa je kulminirala prošle nedelje kad je češki premijer Petr Fijala najavio da se uobičajene češko-slovačke međuvladine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << konsultacije neće održati u narednim nedeljama ili mesecima jer ih Prag ne smatra prikladnim zbog "značajnih razlika". Fijala je dodao da saradnja između zemalja treba da bude usmerena na konkretne projekte, ali i da je nemoguće sakriti da postoje značajne razlike u mišljenjima o nekim ključnim spoljnopolitičkim pitanjima.

- Uvereni smo da nema potrebe za zajedničkim sastankom dve vlade. Slovačku stranu smo obavestili o našoj odluci i nameri da odložimo sastanak - rekao je češki premijer.

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski takođe je podržao odluku o prekidu međuvladinih konsultacija sa Slovačkom.

- Naši partneri na drugom kraju sveta shvataju da bezbednost Evrope utiče na bezbednost celog sveta. Zato mi je žao što moje kolege u Slovačkoj to ne vide - rekao je Lipavski.

Fico je odgovorio da je Češka takvom odlukom ugrozila odnose sa Slovačkom. Navodi da su prema njegovom mišljenju razlog za to različiti stavovi Praga i Bratislave o ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine.

- Napominjemo da je češka vlada odlučila da ugrozi naše međusobne odnose samo zato što je zainteresovana da podrži rat u Ukrajini dok slovačka vlada otvoreno govori o miru. Vaša odluka neće uticati na suverenu slovačku spoljnu politiku - dodao je šef slovačke vlade.

Premijeri dve zemlje dogovorili su se inače u novembru 2023. godine da nastave tradiciju zajedničkih sednica vlada koje su trebalo da se održe u Češkoj na proleće. Poslednje međuvladine konsultacije dve zemlje održane su u aprilu prošle godine, ali je sve dovedeno u pitanje promenom vlasti u Slovačkoj.

Fico je recimo na drugu godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu izjavio da je rat počeo "divljanjem ukrajinskih neonacista" dok se slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na diplomatskom forumu održanom u Turskoj. Do sada se među šefovima spoljnih poslova zemalja EU jedino mađarski ministar Peter Sijarto nije libio da se sastane sa Lavrovom. Za slovačkog premijera Roberta Fica taj sastanak je primer "uravnotežene i suverene" slovačke spoljne politike prema svim delovima sveta.

Odgovor je stigao u vidu izjave predsednika Češke Petra Pavela koji se zalaže da NATO trupe treba da pruže podršku direktno na teritoriji Ukrajine i da se time neće narušiti nikakve međunarodne norme.

- Treba da se složimo sa saveznicima da bilo mnogo logičnije prebaciti nekoliko desetina instruktora u Ukrajinu i tamo obučavati ukrajinske vojnike, umesto da se ukrajinski vojnici obučavaju na teritoriji država članica NATO - navodi Petr Pavel.

Zbog novouspostavljene proruske politike Slovačka se korak po korak izoluje.

Tako se godišnja bezbednosna konferencija GLOBSEC, koja se održava od 2005. godine, neće održati u Bratislavi već u Pragu zbog politike aktuelne slovačke vlade Roberta Fica. GLOBSEC se smatra drugim najvažnijim događajem ovog nivoa posle Minhenske bezbednosne konferencije, a na ovom skupu više puta su učestvovali najviši svetski zvaničnici i političari poput predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Italija je početkom marta odlučila da povuče PVO sistem SAMP/T iz Slovačke.

Fico se požalio da zbog italijanske odluke strateški objekti, uključujući nuklearnu elektranu, ostaju nezaštićeni. Dodao je da je prethodna vlada Ukrajini dala funkcionalni ruski protivvazdušni sistem S-300 i naglasio da on to nikada ne bi uradio.

Srbija Danas/Jutarnji.hr

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Puca veliko prijateljstvo: Češka i Slovačka u žestokom klinču

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2024, 00:05

PRAG, BRATISLAVA - Višedecenijsko prijateljstvo Češke i Slovačke, nasljednice bivše Čehoslovačke, zapalo je u duboku krizu otkako je u Bratislavi zasjela proruska vlada premijera Roberta Fica.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.