EVROPSKA ZEMLJA U KOJOJ DŽIHAD CVETA: Povrtatnici Islamske države su nerešiva enigma za državne vlasti

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 14:07

EVROPSKA ZEMLJA U KOJOJ DŽIHAD CVETA: Povrtatnici Islamske države su nerešiva enigma za državne vlasti

Skandinavska zemlja je notorno labava u kažnjavanju povratnika

Trenutno je u toku oko 40 preliminarnih istraga protiv povratnika Islamske države, zbog ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti. Do sada se gotovo niko od švedskih džihadista nije suočio sa suđenjem.

Žena koja je otputovala u Siriju i pridružila se Islamskoj državi, vratila se u Švedsku. Iako je uhapšena po dolasku na aerodrom Arlanda u Stokholmu zbog sumnje da je nezakonito odvela dete, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njena budućnost ostaje nejasna, objavio je list "Sidsvenskan".

- Žena je svoje dete od dve i po godine odvela na Bliski istok pod pretvaranjem da idu na letovanje u Tursku - rekao je tužilac veća Klaudio Giterman iz javnog tužilaštva u Helsingborgu, podvlačeći da će se dete ponovo spojiti sa ocem koji je ostao u Švedskoj.

Žena je kasnije završila u sirijskom gradu pod upravom Islamske države i umesto prazničnih slika pojavile su se na fotografijama u kojima se nalazi kalašnjikov koji je nazvala svojim "najboljim prijateljem". Takođe je nejasno kako se vratila u Švedsku.

Prema vodećem švedskom istraživaču terorizma Magnusu Ranstorpu sa Nacionalnog odbrambenog koledža, u toku je oko 40 preliminarnih istraga protiv različitih povratnika iz Islamske države zbog ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti.

Zločine povezane sa terorom koje su počinili povratnici iz Islamske države, teško je dokazati, rekao je Ranstorp, ističući da se to odnosi i na žene.

#Sweden,#Daesh,#ISIS

Swedish prosecutors do not repatriate #jihadists due to the Legal Institute of the 'burden of proof'.

PRACTICAL WORLD | TRUE NEWS MAGAZINE by

PRATICA RADIOhttps://t.co/uQzaAtJAVa pic.twitter.com/cXnTf6HF3N

— Pratica Radio (@radiopratica) December 3, 2020

- Ako nemate digitalne dokaze ili svedočenja, vrlo je teško osuditi je za bilo šta - priznao je Magnus Ranstorp nacionalnom emiteru SVT.

U isto vreme, priznao je da bi ona mogla biti veoma opasna.

- Svi koji su imali kontakt sa Islamskom državom, mogu se klasifikovati kao opasni, ali koliko je tačno opasna ne može se reći bez poznavanja njenog psihološkog stanja ili uverenja ili šta je tačno radila tamo - naglasio je Ranstorp.

Protivpravno odvođenje dece za koje se sumnjiči može da dovede do četiri godine zatvora ako bude osuđena. Ranstorp je naglasio da će je nadzirati Policija bezbednosti (Sapo) čak i kada bude hodala slobodno.

- Teško mi je da zamislim da će biti uhapšena, ali će svakako biti na oku - rekao je Ranstorp.

Poslednjih godina Švedska je proizvela oko 300 "putnika Islamske države", kako se to govori u medijima u zemlji, nekih od najviše po glavi stanovnika u Evropi.

Iako se oko polovine njih vratilo, skandinavska zemlja je notorno labava u kažnjavanju povratnika. Za razliku od susedne Danske, koja povlači državljanstvo džihadistima, gotovo niko od švedskih "putnika" nije se suočio sa zločinima počinjenim na Bliskom istoku zbog tereta dokazivanja.

Poslednjih godina, procena švedske policije za bezbednost broja nasilnih islamista porasla je desetostruko sa oko 200 u 2010. na oko 2.000.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.