EVROPA: U Austriji 1.723, u Bugarskoj 551 novi slučaj COVID-19

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2021, 12:40

EVROPA: U Austriji 1.723, u Bugarskoj 551 novi slučaj COVID-19

U Austriji je, u poslednja 24 sata, registrovano 1. 723 nova slučaja zaraze korona virusom, što je u odnosu na prošlonedeljni prosek 500 slučajeva manje, ali I dalje iznad očekivanja rezultata mere zaključavanja koje je imala austrijska vlada.

U poslednja 24 sata umrlo je 66 osoba, a broj hospitalizovanih kovid pacijenata je opao za 37 na 2.005, a na intenzivnoj nezi je broj porastao za pet pacijenata na ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 338.

Od početka pandemije u Austriji je pozitivno na korona virus testirano 386.980 osoba.

Bugarska: 551 novi slučaj COVID-19, umrla još 61 osoba

U Bugarskoj je u protekla 24 sata zabeležen 551 novi slučaj korona virusa od 8.850 testiranih uzoraka, objavljeno je danas u Sofiji.

Stopa pozitivnosti je šest procenata, prenosi agencija BTA.

U Bugarskoj su od početka pandemije potvrđena 211.503 slučaja korona virusa, a trenutno je aktivno 47.016 slučajeva infekcije. Od korona virusa umrla je još 61 osoba, a ukupan broj preminulih od početka pandemije je 8.457.

Na bolničkom lečenju je 3.500 pacijenata, od kojih su 343 na intenzivnoj nezi.

"Rusija razvila imunitet stada"

Rusija je razvila imunitet stada protiv kovid-19 uprkos relativno niskoj stopi zaraze u poređenju sa drugim državama, izjavila je juče šefica ruske Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi Ana Popova.

"Naša ekonomija funkcioniše, sve industrije funkcionišu, mi smo naučili da radimo i razvili smo imunitet stada uprkos relativno niskoj stopi zaraze u poređenju sa drugima", rekla je Popova tokom sesije sa vodećim epidemiolozima i virusolozima, prenosi Tas s.

korona, kovid, vakcine, vakcinacija, 27

Ona je rekla da je Rusija trenutno na 60. mestu u svetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika.

Zmijski otrov kao lek

Ruski naučnici pod rukovodstvom šefa laboratorije Instituta bioorganske hemije Ruske akademije nauka Jurija Utkina pronašli su novi način borbe protiv virusa korona, i to pomoću fermenta koji se nalazi u otrovu zmija.

Kako se navodi u istraživanju, najefikasniji otrov ispostavilo se da dolazi iz zmija "crni viper" (Vipera nikolski) koji imaju moćnu virucidnu aktivnost protiv kovida 19, prenosi Sputnjik.

Ta vrsta zmija živi uglavnom na jugozapadu Rusije, ali i u Ukrajini.

Naučnici navode da bi otrovi tih zmija mogli postati perspektivno sredstvo u stvaranju novih lekova koji su u stanju da "napadaju" korona virus.

U Danskoj 256 slučajeva infekcije novim sojem

Danska je registrovala 256 slučajeva infekcija sa B117, zaraznijim sojem koronavirusa koja je prvi put identifikovan u Velikoj Britaniji, saopštile su danas zdravstvene vlasti.

Između sredine novembra i 10. januara, 256 Danaca je zaraženo novom mutacijom Covid 19 navodi Državni institut za serum (SSI) u izveštaju koji je danas objavljen, prenosi Rojters.

Preliminarni podaci pokazuju da je 11 zaraženih novim sojem putovalo pre infekcije, od toga pet njih u Britaniju, ali ŠI je naveo da nije jasno da li su zaraženi u inostranstvu ili u Danskoj.

Tih 256 slučajeva čini 1,3 odsto svih pozitivnih testova koji su genetski analizirani u tom periodu, a u prvoj nedelji januara procenat udela pozitivnih testova sa mutacijom bio je 3,6 odsto , što je stopa rasta koja je zabrinula danske vlasti i podstakla produženje zaključavanja.

Danska je u sredu produžila blokadu za tri nedelje u pokušaju da umanji širenje novog soja za koji vlasti strahuju da će biti dominantna do sredine februara, navodi agencija.

U Mađarskoj 1.438 novozaraženih, 87 preminulih

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata korona virus potvrđen kod još 1.438 osoba, a zabeleženo je 87 novih smrtnih slučajeva.

Prema podacima sajta Worldometers, od početka epidemije u toj zemlji je zaraženo 350.587 osoba, a 11.264 su preminule.

U Velikoj Britaniji treći najviši dnevni broj umrlih

U Velikoj Britaniji je zabeležen treći najviši dnevni broj smrtnih slučajeva od početka epidemije, ali je broj novozaraženih pao na najniži nivo do početka ove godine, pokazuju vladini podaci.

U poslednja 24 sata od korona virusa je preminulo 1.295 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 88.590, prenosi Rojters.

Od poslednjeg preseka registrovano je 41.346 novozaraženih, što je dosta manje od prethodnog dana kada je taj broj iznosio 55.761 i najniži dnevni bilans od 27. decembra.

U Velikoj Britaniji je do sada obolelo 3.357.361.

U Italiji novih 475 smrtnih slučajeva od korona virusa

U Italiji je u protekla 24 časa od korona virusa preminulo 475 osoba, otprilike koliko i dan ranije, kada je zabeleženo 477 smrtnih slučajeva, odnosno samo dva više, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Prema navodima ministarstva, broj novoobolelih povećao se na 16.310 sa 16.146, prenosi Rojters.

Od početka pandemije u Italiji je od korona virusa preminulo 81.800 ljudi, tako da je ova zemlja na drugom mestu u Evropi, a šestom u svetu po broju smrtnih slučajeva.

Do sada je zabeleženo 2,369 miliona slučajeva korona virusa u Italiji, navodi Ministarstvo zdravlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.