EVO ZAŠTO ŽENE VARAJU: Saznajte da li i vi imate nevernički gen?

Izvor: Kurir, 16.Feb.2015, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVO ZAŠTO ŽENE VARAJU: Saznajte da li i vi imate nevernički gen?

Preljuba je, nažalost, česta pojava u braku, a supružnici koji su uhvaćeni na delu imaju niz izgovora za svoje ponašanje.

Međutim, naučnici su sada otkrili da postoji razlog zbog kojih neke žene varaju svoje partnere, a to je tzv. “nevernički gen”, pa svoje ponašanje mogu opravdati nasleđenim genima.

Kako otkrivaju naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu u Australiji, ženske osobe koje imaju posebnu varijantu gena koji utiče na socijalno ponašanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i seksualnu motivaciju imaju znatno veće šanse da prevare svog partnera.

Različite kombinacije AVPR1A gena su povezane sa promiskuitetom i nemilosrdnošću kod životinja, kako prenosi Sandej Tajms. Kako svaka osoba nosi dva AVPR1A gena, po jedan od svakog roditelja, postoji veliki broj različitih mogućnosti. Ali do sada je utvrđeno da ove varijacije utiču samo na žene.

Profesor psihologije Brendan koji je predvodio istraživanje na Univerzitetu u Kvinslendu je sarađivao sa timom genetičara i neurologa kako bi ispitali genetski materijal i uporedili ga sa stilom života na uzorku od 7.000 ljudi.

Otkriveno je da od 6,4 procenta žena koje su bile neverne, veliki deo ima specfičnu varijaciju "neverničkog gena". Naučnici navode da su rezultati istraživnaja bili iznenađujući, jer se generalno smatralo da je takvo ponašanje prouzrokovano kombinacijom različitih gena, kao i nizom društvenih i kulturoloških faktora, kako prenosi Dejli Mejl.

Prošle godine su istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu otkrili da se sklonost ka neverstvu može naslediti. Prema njihovim podacima, čak 63% neverstava kod muškaraca i 40% kod žena može da se pripiše genetskim faktorima, odnosno kombinacijama specifičnih gena.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.