EVO ZAŠTO JE BOLJE LETOVATI U SRBIJI, NEGO U HRVATSKOJ ILI U CRNOJ GORI: Posle ovoga nikada nećete poželeti da putujete van naše zemlje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2023, 19:31

EVO ZAŠTO JE BOLJE LETOVATI U SRBIJI, NEGO U HRVATSKOJ ILI U CRNOJ GORI: Posle ovoga nikada nećete poželeti da putujete van naše zemlje!

Naša zemlja pruža mnogo bolje uslove za letovanje i odmor nego one koje imaju more.

Iako se pod letovanjem podrazumeva odlazak na more, a za građane Srbije to znači i u inostranstvo, i naša zemlja pruža ogromne i predivne mogućnosti za letovanje, koje ne samo da se može porediti sa, na primer hrvatskim ili crnogorskim primorjem, već ih i nadmašuje u svojoj lepoti i uslovima.

Tako, na primer, Srebrno jezero pruža mogućnost za odmor na najlepšoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << plaži u Srbiji.

Ovo jezero je i dobilo ime po svojoj bajkovitoj boji koja nastaje kada tokom popodnevnih trenutaka zraci sunca u vodi prave srebrne odsjaje.

Turistička sezona ovde traje već od početka aprila, kada je na hrvatskom primorju osim pekara i supermarketa malo toga otvoreno, pa sve do kraja septembra. 

Za razliku od crnogorskog ili hrvatskog primorja gde će turisti retko naći deo plaže koji je "slobodan" i gde ne mogu koristiti svoje mobilijare, već samo one koji se papreno naplaćuju, na Srebrnom jezeru prvi deo plaže je prekriven šljunkom i slobodan za postavljanje suncobrana i ležaljki, dok je drugi zakupljen od strane kafića i poseduje suncobrane i ležaljke koji se naplaćuju. Ovu plažnu opremu ćete iznajmiti za 500 dinara, u šta spadaju dve ležaljke i dva pića. Ove cene, ako se uporede sa onima u Crnoj Gori i Hrvatskoj su zaista gotovo simbolične.

Drugi deo plaže nudi odmor na travi i pod gustim krošnjama drveća što je na kamenitim obalama Crne Gore ili Hrvatske misaona imenica. 

Na Srebrnom jezeru voda pri ulasku je veoma plitka, što je ogromna pogodnost za sve one porodice koji letuju sa malom decom.

Osim kupanja i sunčanja Srebrno jezero nudi mogućnosti i za neke druge aktivnosti. Tako da, na primer, možete iznajmiti pedalinu i istražiti lepote jezera i njegove okoline uz, gotovo simboličnu cenu vožnje od 500 dinara po satu. Ne bi trebalo napomenuti da su cene na crnogorskom ili hrvatskom primorju mnogo veće. 

Od drugih aktivnosti koje su u ponudi ovog "srpskog mora" tu je svakako krstarenje Dunavom gde se može obići Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava, ušće reke Pek, poznatije kao Zlatni Pek, koje u svom koritu ima čestice zlata.

A tu su i tereni za odbojku, basket, fudbal, tenis, kao i igraonica na otvorenom namenjena najmlađim posetiocima.

Da ne spominjemo da je udaljenost, odnosno blizina Srebrnog jezera još jedna pogodnost koja zamenjuje naporno putovanje do Crne Gore ili Hrvatske. Udaljenost ove destinacije od Beograda je 115 kilometara, od Novog Sada 200, a Niša 224 kilometra. 

Srebrno jezero je tek početak ponude za letovanje koje nudi naša zemlja i koja se ne samo može meriti sa crnogorskom ili hrvatskom ponudom već je i nadmašuje.

Od drugih egzotičnih srpskih destinacija koje imaju prednosti nad letovanjem u inostranstvu tu je, naravno, Perućac.

Ovo jezero je idealno ne samo za kupanje već i za ribolov, a sve zahvaljujući njenom održavanju i stalnom čišćenju. 

Prostor namenjen kupačima oivičen je bovama što garantuje bezbednost. Dodatno osiguranje su i spasilački čamci, kao i spasioci koji budno motre da ne dođe do incidenta.

Perućačko jezero poseduje plažu, na kojoj se nalaze pontoni sa bazenima za decu. Pored plaže se nalaze tuševi i skakaonice. I ovde je, poput Srebrnog jezera, moguće iznajmiti pedaline, čamce ili okolinu obići brodom koji saobraća svakog dana i koji vodi od jezera Perućac, pa sve do Višegrada. Na plaži se nalazi i predivan restoran, u kome možete isprobati najkvalitetnija tradicionalna srpska jela.

Osim hotela, apartmana i etno smeštaja koje nudi Perućac tu su i izuzetno popularne su kućice smeštene na samom jezeru, koje vam nude mogućnost da svoja buđenja upotpunite pogledom na predivnu vodenu površinu.

Sve ovo svi oni koji su u Crnoj Gori ili Hrvatskoj smešteni po raznoraznim garažama sa pogledom na zid kuhinje ili nešto još gore mogu samo da sanjaju.

Perućac je od Beograda udaljen svega 167 kilometra, što je još jedna prednost u odnosu na udaljenu Hrvatsku ili Crnu Goru.

Još jedna od prelepih letnjih destinacija u Srbiji svakako je i magično Zlatarsko jezero sa veoma atraktivninim rezervatom prirode Uvac u blizini.

Prostrana vodena površina, izuzetna prirodna bogatstva, brojne aktivnosti koje su dostupne, kao i široka ponuda ugostiteljskih i smeštajnih objekata sigurna su garanacija da ćete u ovom delu Srbije provesti savršene letnje odmore.

Osim uređene plaže koja nudi mnogobrojne atrakcije tu je i pontonska plaža koja pruža odmor nakon kupanja u izuzetno bistroj jezerskoj vodi.

Ovo jezero je plovno celim svojom površinom što pruža mogućnosti za istraživanjem i uživanjem u plovidbi.

A tu je i niz divljih plaža, koje pružaju mir i nešto intimnije uživanje u spoju vodene površine i prirodnih lepota.

Osim apartmana, hotela ili smeštaja u etno selima, ovde turisti imaju i mogućnost da budu gosti brojnih seosokih domaćinstava  koja su savršena za potpun odmor. Ako se samo setite svih onih priča o neprijatnostima koje su naši turisti doživljavali u Crnoj Gori ili Hrvatskoj od strane domaćina, onda ova deluje kao nestvarna bajka.

Od mogućnosti za letovanje u Srbiji treba izdvojiti i banje. Tu je pre svega, čuvena Vrnjačka Banja u koju se većina gostiju uvek rado vraća.

Vrnjačka Banja u svojoj ponudi ima zatvorene i otvorene bazene, brojne velsnes i spa programe, a tu su u romantične šetnje kroz Vrnjački park dok guste krošnje drevnog drveća štite od žarkog sunca.  Ovo je opet nešto što je u Crnoj Gori ili Hrvatskoj teško moguće.

Za one sa malo više avanturističkog duha Vrnjačka Banja nudi i šetnje po okolnim planinama i netaknutoj prirodi.

A tu si festivali poput Lovefesta, u avgustu, na kome se đuska do ranih jutarnjih sati, kao i Vrnjački karneval - manifestacija koja spaja različite kulture i u Vrnjačku Banju donosi vrelu atmosferu Latinske  Amerike. Traje tokom pet julskih dana, kada se odražava niz koncerata, maskenbal i predstava.

Ako ne podnosite letnje vrućine u gradu odlična ideja za odmor jesu i planine u Srbiji.

Tara, Kopaonik, Divčibare, Stara planina, Fruška Gora su u letnjim mesecima daleko povoljnije kada su u pitanju cene, a nude pravi odmor koji je na hrvatskom ili crnogorskom primorju, usred turističke sezone nemoguć.

A ko je za malo aktivniji odmor uvek može da ode na Drinu i da uzme učešća u Drinskoj regati. Tu je zatim i mogućnost ribolova duž 60 kilometara toka Drine kroz Bajinu Baštu koji je,zbog svoje čistoće, idealan za sve ribolovce, koji žele da ulove neku od 47 ribljih vrsta: pastrmka, skobalj, klen, mrena.

Kanjonig, biciklizam ili jahanje su još neke od avantura koje pruža ovaj kraj Srbije. 

Prednosti odmora u Srbiji su blizina destinacija, manje gužve, niže cene, netaknuta priroda, čistija voda, vazduh, manje vrućine i niže temperature, osećaj gostoljubivosti i da si među svojima. 

Letovanjem u Srbiji izbegavamo ne samo dugo i mučno putovanje na ekstremnim temperaturama, već i dugotrajno i zamorno čekanje na graničnim prelazima. A za one koji se odluče da na odmor van Srbije idu avionom, oni se suočavaju sa brojnim i veoma izvesnim odlaganjem i otkazivanjem letova, kao i gubljenjem prtljaga.

Sve cene u Srbiji su niže, nego u inostranstvu. Od smeštaja, do sadržaja, hrane i zabave. A usluga je često bolja.

Letovanje u Srbiji pruža sve ono što odmor na Hvaru ili u Budvi ne nudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.