EVO KADA MOŽEMO OČEKIVATI ZAHLAĐENJE: Srbija na udaru olujnog vetra, poznato hoće li biti snežnih padavina u narednim danima

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 23:35

EVO KADA MOŽEMO OČEKIVATI ZAHLAĐENJE: Srbija na udaru olujnog vetra, poznato hoće li biti snežnih padavina u narednim danima

U Srbiji će u četvrtak i petak biti umereno do pretežno oblačno.

Nastavlja se veoma toplo vreme. I ovog poslepodneva temperatura u mnogim predelima Srbije je dostizala 20°C. Preovladava umereno oblačno, a u većini predela je i vetrovito, u košavskom području uz jak jugoistočni vetar.

Veoma slično vreme očekuje se i narednih dana, odnosno i početkom marta.

Srbija će sve do kraja sedmice biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa centralnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Mediterana, pa se očekuju izražena južna visinska strujanja, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike.

Četvrtak će kišu doneti južnim, a petak i ostalim predelima Srbije, a ponegde se očekuju i pljuskovi. Kiša će padati i na višim planinama i tako će se snežni pokrivač u potpunosti otopiti i na visokim planinama ili će ga ostati samo u malim količinama. Kopaonik danas meri svega 12-13 centimetara i snežnog pokrivača ima samo iznad 1600 metara nadmorske visine, a od vikenda se snežni pokrivač očekuje samo iznad 1900-2000 metara nadmorske visine, pojasnio je Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Pojačan jugoistočni vetar duvaće sve do kraja sedmice, na planinama i u košavskom području biće jak. Košava će najjačeg intenziteta biti u petak i tada se povremeno očekuju i olujni udari, na jugu Banata i do 100 km/h.

Maksimalna temperatura biće u četvrtak od 15 do 20°C, u petak od 13 do 19°C, a za vikend ponovo toplije.

Najtoplije biće u nedelju i ponedeljak, a maksimalna temperatura početkom sledeće sedmice biće ponegde i preko 20°C.

U ponedeljak će košava prestati da duva, a krajem dana, tokom noći i u utorak očekuje se naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar će biti u skretanju na umeren do jak severozapadni.

Utorak i sredu doneće postepeni pad temperature vazduha, na vrednosti oko 15°C.

Od sredine sledeće sedmice biće suvo, ali uz dodatno zahlađenje, pa se oko 7-8. marta očekuju maksimalne dnevne temperature oko 10°C, a ujutro ponegde može biti i slabog mraza, što bi moglo nepovoljno da deluje po poljoprivredne i ratarske kulture, jer se vegetacija uveliko probidila, a voće je u mnogim predelima i mesec dana ranije procvetalo.

Iako se oko 7. marta očekuje zahlađenje, ono neće biti zimskog oblika, tako da snega nema i dalje na vidiku.

Oko 10. marta bi usledilo blago otopljenje, pa bi temperature bile do 15°C.

Kraj februara i početak marta doneće maksimalne temperature i za 10 stepeni više od proseka, da bi oko 7-8. marta temperature pale na prosečne vrednosti, pa bi potom bile u porastu i bilo bi natprosečno toplo.

Inače, ovogodišnji februar biće najtopliji u istorijiji merenja u Srbiji, a po temperaturama imao je nalik martu i aprilu. Nije dostignut apsolutni maksimum.

Najviša temperatura bila je 23°C,  sneg nije zabeležen u nižim predelima, a najveći deo meseca nije imao snežni pokrivač do nadmorske visine od 1400-1500 metara.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf/M.M./M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Talas zahlađenja stiže u Srbiju: Vraća se zima?

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 00:18

Nastavlja se veoma toplo vreme, a i ovog poslepodneva temperatura u mnogim predelima Srbije dostiže 20°C...Preovladava umereno oblačno, a u većini predela je i vetrovito, u košavskom području uz jak jugoistočni vetar...Veoma slično vreme očekuje se i narednih dana, odnosno i početkom marta...Srbija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.