EVO GDE SVE ZA SRETENJE MOŽETE DA OTPUTUJETE ZA MANJE OD 100 EVRA: Deset prelepih turističkih destinacija u Srbiji, IDEALNE I ZA DECU

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 08:19

EVO GDE SVE ZA SRETENJE MOŽETE DA OTPUTUJETE ZA MANJE OD 100 EVRA: Deset prelepih turističkih destinacija u Srbiji, IDEALNE I ZA DECU

Za male pare cela porodica može uživati u lepotama naše zemlje.

Bliže nam se praznici - Dan državnosti i Sretenje, neradni dani će biti 15. i 16. februar, a na to će se nadovezati subota i nedelja, i mnogi građani razmišljaju kako da provedu ove slobodne dane i produženi vikend, a da ne opterete svoj budžet. S obzirom na to da su putovanja postala popularna opcija za ove prilike, istražili smo nekoliko destinacija širom Srbije gde možete provesti Dan državnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << po ceni od 100 evra, ali i manje.

Zbog neradnog četvrtka i petka i mini raspusta brojni roditelji već planiraju mini putovanje za predstojeći vikend, ali i jednodnevne izlete, što je opet jeftinije, a deca imaju priliku da upoznaju nove predele.

 Pogledajte 10 najpopularnijih destinacija u Srbiji na koje roditelji često vode mališane, ali koje ni školske ekskurzije ne zaobilaze kada idu na izlete ili ekskurzije.

Ova destinacija "eksplodirala" je u letnjoj sezoni, ali i zimi ima svoje čari. Snežni pokrivači prirodu i okolni pejzaž Tare čine još impozantnijim, a ovo je i planina sa nekoliko pristupačnih vidikovaca i dobro obeleženim pešačkim stazama, te nema bojazni da ćete zalutati.

 Do najpopularnijeg vidikovca na Tari Banjska stena stiže se lako i u zimskim uslovima, a odatle se pruža neverovatan pogled koji doslovce oduzima dah. Kada se sve zabeli - prizor je još impozantniji. Još jedan vidikovac do kog se dolazi direktno automobilom jeste i onaj sa kog se u punom sjaju vidi malo jezero Spajići.

Cene na ovoj popularnoj destinaciji kreću se od 20 evra po danu, a u zavisnosti od toga šta očekujete od smeštaja mogu se pronaći i za 30, 50 i više evra po danu.

Ovo jeste možda i najpopularnija destinacija, ali sa razlogom - Zlatibor sa okolinom predstavlja savršen spoj urbane sredine i netaknute prirode.

U samom centru dostupni su brojni restorani i konobe sa specifičnim, tradicionalnim ambijentom i odličnom hranom, kao i kafići, restorani, butici, suvenirnice i sve što moderan čovek može da poželi.

 Jedna od glavnih atrakcija koje treba posetiti prilikom obilaska ovih predela, pored Specijalnog rezervata Uvca i Šarganske osmice, je i jezero Ribnica na svega sedam kilometara udaljenosti od Zlatibora.

    smeštaj sa doručkom u luksuznim apartmanima u blizini centra Zlatibora je za dve osobe u studiju 9.400 dinara

    cena porodičnog studija 14.440. Postoji više mogućnosti za otplatu na rate, a prilikom rezervacije plaća se 30 odsto

    u ponudi je veliki broj prenoćišta, apartmana, kuća, soba koje se izdaju za dva, i više dana, a cene su od zavisnosti od komfora, opremljenosti i udaljenosti od 15, 20 do 50, 60 i više evra.

 Rtanj nije planina za ljubitelje zimskih sportova, ali je zato savršena za sve oni koji priželjkuju pravu zimsku bajku, relaksaciju, tišinu i uživanje u prirodi. Takođe, posebno je privlačna onima koji uživaju u penjanju, čak i kad napada sneg.

Na ovoj "mističnoj planini" koja odiše posebnom energijom postoji i puno staza za sankanje, pa će mališani posebno uživati.

 U podnožju planine Rtanj je i prelepo, drevno selo Vrmdža, te ovalno Vrmdžansko jezero, kraškog porekla i bogato ribom, u koje se sliva voda sa okolnih brda. Takođe, na samo 20-ak kilometara je i Soko Banja gde možete uživati u nekom od spa centara.

    Na Rtnju takođe može da se nađe sasvim pristojan smeštaj za dvoje, a da nije skup

    Noćenje s doručkom po osobi u etno-selu je 17 evra

    Cena za dvoje u modernizovanom ambaru od drveta sa svim neophodnim sadržajima košta 70 evra za noć

Na samo 57 kilometara od Beograda, možete da uživate u pravoj planinskoj avanturi, a naravno reč je o Kosmaju. Ova sjajna planina koja se nalazi u neposrednoj blizini našeg glavnog grada, predstavlja pravo utočište za beg tokom vikenda. Nudi vam brojne aktivnosti, a pre svega potpuno slobodu za jedno pravo zimsko uživanje.

Posle Avale koja je visoka svega 506 metara, je najniža planina u Šumadiji. Iako je Kosmaj niska planina, ipak svojim izgledom u vidu ostrva dominira u ovom delu niske Šumadije, iznad valovitog pobrđa, raščlanjenog blagim rečnim dolinama.

 Na ovoj planini se nalaze brojni značajni istorijski spomenici, a svako jedan od najpoznatijih je spomenik borcima Kosmajskog odreda na vrhu Kosmaja.

Osim spomenika, na Kosmaju se nalaze tri manastira Srpske pravoslavne crkve: manastir Tresije, Pavlovac i Kastaljan, kao i brojne crkve od kojih su najznačajnije Crkva Svetog Petra i Pavla u Nemenikućama i Crkva Svete Trojice u Koraćici.

Kada je u pitanju novac za smeštaj prosečan sena smeštaja na Kosmaju košta u proseku 50 evra za noć, ali se može naći i povoljnije.

Poznato turističko mesto koje odlikuje blaga planinska klima, bogata vegetacija i mnoštvo izvora, rečica i potoka – Divčibare, nalaze se u blizini Valjeva, na planini Maljen, na 980 metara nadmorske visine. Turistima je zanimljiv zdravstveni, sportski i izletnički turizam.

 U lepo opremljenom konačištu noćenje sa doručkom je 5.600 dinara, a polupansion 6.300 dinara.

    U većini objekata za dete do tri godine je gratis smeštaj u zajedničkom ležaju i dečji obrok, deca od tri do 12 godina imaju popust 50 odsto, a ako je potreban poseban ležaj plaćaju 30 odsto.

    Dete koje sa jednom odraslom osobom ima popust od 30 odsto. Kada je u pitanju dvoje dece do pet godina, za jedno dete je gratis, dok drugo ima popust 40 odsto od cene na posebnom ležaju.

    U slučaju dvoje dece, jedno do tri godine ima gratis, drugo dete preko tri godine na posebnom ležaju ima popust 30 odsto. Postoji mogućnost plaćanja na rata na više načina.

Smeštaj se u zavisnosti od opremljenosti i lokacije može naći od 20 do 50 i više evra.

Jedan vikend nije dovoljan da obiđete sve znamenitosti Fruške gore, imajući u vidu da se na njoj nalazi 16 manastira, nacionalni park i nekoliko vrhova i izletišta vrednih pažnje - Stražilovo, Iriški venac, Letenka, Brankovac i drugi.

 Od kategorije i luksuza zavisi cena smeštaja, a kreće se od 30 evra u kući/apartmanu do 100 i 130, ali i više za visoko kategorizovane kapacitete, hotele sa spa i velnes uslugama.

 Ukoliko tokom Sretenjskog raspusta odlučite da posetite sever zemlje i dođete u Suboticu i na Palić, preporuka za smeštaj su stanovi na dan, ali i prelepe vile na Paliću.

Cene su već od 20 evra, a na Paliću za dnevni boravak od oko 1.800 dinara.

Planina Rudnik poznata je i kao krov Šumadije i kao mesto na kome se istorija stvarala. Vidikovci, vinarije, muzeji, arheološka nalazišta, avanture, pećine, pešačke staze, sjajni domaćini i odlična klopa, upravo to ćete naći na planini Rudnik.

    Na Rudniku apartman za dvoje možete da nađete već od 20 evra za noć. Smeštaj nije naročito luksuzan, ali imali biste svoju kuhinju, sobu, kupatilo, terasu.

    Nešto otmenija varijanta za dvoje, recimo, drvena ekološka brvnara, košta 60 evra za noć.

    S druge strane, Rudnik nudi i nešto zaista sprecijalno – glamping iglo, odnosno spavanje u staklenoj kupoli u prirodi, u šumi

Oni koji žive u blizini Niša, ali i oni koji žive dalje trebalo bi da sa decom posete ovaj nekadašnji rimski kompleks, imajući u vidu njegov istorijski značaj ali i blizinu centru grada, a lepo vreme je idealna prilika za to.

Besplatan ulaz u kompleks Medijane imaju:

    deca do sedam godina

    članovi ICOM-a

    pripadnici Vojske Srbije i MUP-a koji dolaze organizovano

    članovi Udruženja osoba sa invaliditetom i njihovi pratioci

 Cena ulaznice za individualne posete odraslih je 500 dinara, a za osnovce, srednjoškolce, studente, penzionere i grupe sa više od 10 osoba je 400 dinara.

Ko ima automobil, može da se opusti i na Krajkovačkom jezeru u opštini Merošina ili da provede vreme u obilasku Ruske crkve u Gornjem Adrovcu.

Viminacijum, čije je istraživanje počelo zbog ostataka rimske prestonice provincije Gornje Mezije, još jednom je iznenadilo stručnjake. Posle pronalaska ostataka mamuta i tajanstvenih magijskih zlatnih svitaka na aramejskom jeziku, kojim je govorio Hrist.

 Udaljenost od Beograda 95 km, auto-putem E-75, 35 km nakon odvajanja za Požarevac.

Tura sa vodičem podrazumeva obilazak sledećih lokacija:

    carski mauzolej

    terme

    amfiteatar

    mamut park

    domus – naučno istraživački centar

Ekskurzije i grupne posete:

    osnovna škola 550 dinara

    srednja škola i studenti 660 dinara

    odrasli 770 dinara

    grupna odrasli (za grupu preko 30 osoba) 660 dinara

    penzioneri 550 dinara

Individualne posete:

    odrasli 770 dinara

    penzioneri 550 dinara

    deca do 10 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju kartu.

    osnovci preko 10 godina 550 dinara

    srednjoškolci i studenti 660 dinara

Mesto Palić značajno je turističko mesto upravo zbog svog jezera, koje je najveće prirodno jezero Srbiji, a deo je parka prirode u kojem možete posetiti i deci uvek zanimljiv zoološki vrt.

 Lepa priroda, opuštanje uz vodu, a blizu je i prelepa Subotica koju vam preporučujemo da obiđete ako dolazite iz drugih krajeva zemlje.

Pored hotela, tu su i apartmani, moteli, ali i smeštaj u privatnim kućama. Ako želite da budete smešteni na glavnom šetalištu, cene su nešto više, ali se, u proseku, kreću između 1.500 do 5.500 dinara po osobi dnevno, prema podacima jednog sajta za putovanja. Nešto više moraćete izdvojiti ukoliko planirate da u aranžman uključite i pansionsku uslugu.

Izvor: Srbija Danas/Blic/Nikola Todorović/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.