EVO GDE JE SADA SNIMLJEN OPASAN VATRENI CRV KOJI SE SVE VIŠE ŠIRI BALKANOM: Može da napadne ljude u koje ZABIJA SVOJE BODLJE, ako ga vidite jedno nikako nemojte da radite (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2024, 16:35

EVO GDE JE SADA SNIMLJEN OPASAN VATRENI CRV KOJI SE SVE VIŠE ŠIRI BALKANOM: Može da napadne ljude u koje ZABIJA SVOJE BODLJE, ako ga vidite jedno nikako nemojte da radite (VIDEO)

Napada čoveka ako ga uzme u ruke.

Poznati podvodni istraživač Velimir Vrzić objavio je snimak nastao u podmorju Jadrana, a junak snimka je vatreni crv. Taj svat nije nikakva novost u Jadranskom moru, ali je loša vest što se populacija proširila na mesta na kojima je do sada nije bilo. Za to je krivac zagrevanje mora, a koliko im je dobro pokazuje činjenica da su se prilično raširili.

- Dokaz je to da se more zagreva. Snimljen je kod ostrva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Krka na severnom Jadranu. Do sada se uglavnom nalazio na južnom Jadranu, međutim povećanjem temperature mora od 1,5 - 2 stepena populacija se širi. Pomalo i podmuklo dok se mi kao ljudi ponašamo da se to nas ne tiče priroda ne uzvraća udarac ona samo ispostavlja račun - istakao je Vrzić.

Zbog čega to nije dobra vest? Jer se ovi crvi hrane morskim zvezdama, ježevima, meduzama... Doduše, često su i strvinari, jer su jako spori. Nije im problem "napdnuti" mrežu  i pojesti ribu koja se tamo ulovila. No, ljude ne napadaju. Reagvaće jedino ako ih uzmemo u ruku (što neki rade zbog njihovih divnih boja), pa će crv u odbrani zabosti bodlje u predatora, odnosno, čoveka.

- Područje srednje Dalmacije im je bilo stanište, a severni Jadran im je bio prehladan. No, uzrok povećanoga obilja i migracija vatrenog crva su klimatske promene. To je konsenzus morskih biologa mediteranskog područja koji je već dovoljno puta analiziran i dokazan - potvrdio je poznati stručnjak Pero Ugarković.

Izvor: Srbija Danas/Jutarnji list/Z.K./M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.