EVAKUACIJA SELA U RUSIJI ZBOG LANSIRANJA NA MESEC: Prvi put nakon gotovo 50 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2023, 12:27

EVAKUACIJA SELA U RUSIJI ZBOG LANSIRANJA NA MESEC: Prvi put nakon gotovo 50 godina

Evakuisano selo u Rusiji.

Stanovnici naselja Šahtinski u ruskoj oblasti Habarovsk, jugoistočno od mesta lansiranja, biće evakuisani rano ujutro 11. avgusta, pošto se selo nalazi u oblasti gde je predviđeno da će nakon lansiranja pasti raketni stabilizatori.

- Ušće reka Umalta, Usamah, Lepikan, Tastah, Saganar i oblast trajektnog prelaza na reci Bureja pripadaju predviđenoj zoni pada. Stanovnici Šahtinskog biće evakuisani - rekao je Aleksej Maslov, načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Verhnebureinskog okruga u Habarovskoj oblasti.

Lunarna letelica "luna-25" biće lansirana sa kosmodroma Vostočni, oko 5.550 kilometara istočno od Moskve, što će biti prvo lansiranje ruske lunarne letelice nakon 1976, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

U saopštenju se dodaje da će "luna-25" biti prva letelica koja će sleteti na južni pol Meseca, a da su ciljevi misije razvoj tehnologija mekog sletanja, istraživanje unutrašnje strukture Meseca i potraga za resursima, uključujući vodu.

Pretpostavlja se da će misija na Mesecu trajati godinu dana, navodi Rojters.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.