EURIBOR po taktu krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2020, 15:21

EURIBOR po taktu krize

Rekordan pad kamatne stope EURIBOR posledica je mera Evropske centralne banke (ECB) kao najvišeg regulatornog tela u evrozoni, koja se bori protiv ekonomske krize izazvane kovid-19 virusom i sve naglašenijih deflatornih kretanja, izjavio je profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić.

"Pretnja negativnom inflacijom predstavlja uvod u novi talas recesije. Sve prognoze relevantnih međunarodnih finansijskih faktora govore o tome da će ova godina biti negativna i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za evrozonu i za veliku većinu drugih privreda. Izuzetno su retke zemlje koje će uspeti da imaju pozitivnu inflaciju i privredni rast. I nije sporan negativan rast, već koliko će kriza biti duboka i koliko će potrajati", ocenio je Grubišić.

Za ekonomije, poput srpske, umnogome zavisne od inostranih investicija, nije nevažno ni pitanje kako će se ovakva monetarna politika i nagoveštaj produbljavanja krize odraziti na raspoloženje investitora?

"Kriza ne mora nužno da smanji interesovanje investitora. Mnoge kompanije su, zavisno od sektora u kome posluju, uspele da se izbore sa krizom", smatra Grubišić.

U pogledu kretanja euribora i uticaja na globalnu ekonomiju, prof. dr Zoran Grubišić nije optimista.

"Mislim da će EURIBOR ostati na rekordno niskom nivou i u narednom periodu. Jako je teško proceniti koliko će to trajati i da li će biti daljnjih pomeranja, ali svakako će ova i dobar deo iduće godine biti u znaku istorijski niskog nivoa euribora", zaključio je Grubišić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.