EUFOR demantovao direktora gimnazije iz Mrkonjić Grada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2020, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EUFOR demantovao direktora gimnazije iz Mrkonjić Grada

Misija EUFOR u BiH demantovala je tvrdnje da je od direktora Gimnazije u Mrkonjić Gradu traženo da prekontrolišu opremu koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić donirao toj i Mašinskoj školi, kako je ranije danas Zoran Bjelajac izjavio za ATV i Novosti.

Iz EUFOR-a za Radio Slobodna Evropa rekli da poziv jeste upućen, ali ne i za kontrolu bilo kakve opreme."

"Timovi EUFOR-a redovno posećuju lokalne zajednice, uključujući škole, da bi se upoznali sa opštom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << situacijom i problemima koje zajednice imaju. Tim za vezu EUFOR-a iz Banjaluke kontaktirao je direktora Gimnazije u Mrkonjić Gradu kako bi utvrdio da li je škola zainteresovana za posetu", navodi se u odgovoru EUFOR-a.

Vojnici su, navodi se, iz pristojnosti, pitali da li je poseta predsednika Vučića protekla dobro.

"Ni u jednom trenutku nije postojala namera da se vrši inspekcija ili kontrola donacije", stoji u pisanom odgovoru EUFOR-a.

Takođe je navedeno da u sklopu poseta školama obično nude i obuku u poznavanju opasnosti od mina, a koju EUFOR godišnje organizuje za 15.000 polaznika.

Portparolka Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske Branka Rogač potvrdila je za RSE da je, u četvrtak, stigao dopis od direktora Gimnazije u Mrkonjić Gradu Zorana Bjelajca u kojem obaveštava da je misija EUFOR-a u BiH izrazila nameru da njeni pripadnici dođu u školu kako bi proverili i pregledali opremu dobijenu od predsednika Srbije.

I na zvaničnoj veb stranici Ministarstva stoji da ih je Bjelajac obavestio o ovom zahtevu, te da je direktor pripadnike EUFOR-a "informisao da bez saglasnosti Ministarstva prosvete i kulture ne mogu da posete školu".

Kancelarija EUFOR-a u Banjaluci, u vezi sa ovim zahtevom, nije kontaktirala Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, niti su, kako se to navodi u zvaničnom stavu, zaprimili pisani zahtev.

Inače, bez dozvole Ministarstva u škole u Republici Srpskoj, prema zakonima, ne sme da uđe niko ko nije ovlašćeno lice.

Donacija koju je dobila Gimnazija Mrkonjić Grad, prilikom jučerašnje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odnosi se na dvadeset laptop računara za kabinet informatike i sto knjiga za biblioteku.

Direktor Gimnazije Zoran Bjeljac ranije je u izjavi medijima rekao da je dobio telefonski poziv iz Kancelarije EUFOR-a u Banjaluci i da su pitali da li mogu da dođu u posetu Gimnaziji i Mašinskoj školi da se raspitaju o donaciji predsednika Srbije ovim školskim ustanovama.

"Odgovorio sam da takva poseta nije moguća bez odobrenja resornog ministarstva i tu je naša konverzacija završena", izjavio je Bjelajac za ATV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Eufor bi da kontroliše Vučićev poklon školama u Mrkonjić Gradu

Izvor: B92, 30.Jan.2020

Pripadnici EUFOR-a traže od direktora Gimnazije u Mrkonjić Gradu da prekontrolišu opremu koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić donirao toj gimnaziji...Direktor Gimnazije Zoran Bjeljac rekao je da je dobio telefonski poziv iz Kancelarije EUFOR-a u Banjaluci i da su pitali da li mogu da dođu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.