EU za dijalog Beograda i Zagreba

Izvor: RTS, 18.Jan.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU za dijalog Beograda i Zagreba

Srbija i Hrvatska bi trebalo same da reše pitanje tužbi, a EU ohrabruje dijalog dve zemlje, rekao šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da Srbija i Hrvatska same treba da reše pitanje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i naglasio da EU ohrabruje dijalog dve zemlje.

"Na svakoj zemlji pojedinačno je kako želi da vodi taj proces dalje. Mi ćemo ohrabrivati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obe zemlje da razgovaraju o tom pitanju, da ponovo uspostave dijalog", rekao je Dežer.

Kada je reč o ratnim zločinima, EU insistira na individualizaciji zločina i da od toga neće odstupiti, rekao je Dežer.

Prema njegovim rečima, dobri susedski i regionalni odnosi, naročito kada je reč o budućem proširenju, spadaju među ključne ciljeve Unije.

"Kada imate slučajeve podizanja međusobnih tužbi između dve zemlje, tada to znači da ti ciljevi ne funkcionišu baš najbolje", ocenio je šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu.

Dežer je na konferenciji za novinare, koji su organizovale Delegacija EU i Ambasada Španije povodom španskog predsedavanja i stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, potvrdio da je proširenje ponovo na dnevnom redu, jer je usvojen Lisabonski sporazum.

Španski ambasador u Srbiji Injigo de Palasio Espanja rekao je da će Španija, dok predsedava Evropskoj uniji, najviše raditi na sprovođenju Lisabonskog sporazuma, ekonomskom oporavku, iskorenjivanju siromaštva i postizanju rodne ravnopravnosti.

U planu rada posebno mesto ima podsticanje evrointegracije Zapadnog Balkana i u pripremi je ministarska konferencija u maju u Sarajevu, na koju će biti pozvane sve zemlje regiona da bi se utvrdilo dokle su stigle i šta dalje.

"U fokusu naše pažnje biće zemlje koje su poslednje podnele zahteve za članstvo u Evropskoj uniji - Srbija, Crna Gora i Albanija. Cilj nam je da one napreduju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i da nijedna ne bude ostavljena po strani. Španija će se posvetiti i Bosni i Hercegovini, s nadom da će ona posle ustavnih promena postati stabilna", rekao je španski amabasador. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.