EU treba da ima više razumevanja

Izvor: RTS, 05.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU treba da ima više razumevanja

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom dostaviće dokumentaciju i odgovore u vezi sa postupcima koji se vode pred tim sudom.

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom saopštio je da će dostaviti dokumentaciju i odgovore po četiri zahteva haškog tužilaštva u postupcima koji se vode pred Međunarodim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Nacionalni savet je na današnjoj sednici, prvoj u ovoj godini, pozitivno odgovorio i na devet zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbrana optuženih pred tribunalom u Hagu u vezi sa dostavljanjem dokumentacije i odgovora potrebnih za pripremu odbrana.

Srbija potpuno i efiksano sarađuje kada je reč o dostavljanju dokumentacije,  uvidu u arhive srpskih državnih organa, oslobađanju lica čuvanja vojne, državne i službene tajne za potrebe postupaka pred tim sudom, zaključio je savet i dodao da, za sada, nema zaostalih zahteva haškog Tužilaštva i odbrana optuženih pred Tribunalom.

Kako je navedeno u saopštenju, Nacionalni savet smatra da bi Evropska unija trebalo da pokaže više razumevanja i omogući primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i na taj način doprinese nastavku evropskih integracija Srbije.

"Nacionalni savet će u tom smislu zvaničnicima EU u Briselu i Ministarstvu spoljnih poslova Holandije dostaviti izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu, koji je već dostavljen Savetu bezbednosti UN".

Zbog značaja ovog pitanja za budućnost daljih evropskih integracija Srbije, Nacionalni savet će nastaviti da o saradnji sa Haškim tribunalom detaljno obaveštava relevantne međunarodne činioce i najširu javnost, ukazano je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija od EU traži razumevanje oko Haga

Izvor: Blic, 05.Jan.2009

..Rasim Ljajić..Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom ocenio je juče da je dosadašnja saradnja Srbije s tim sudom veoma efikasna i da bi Evropska unija trebalo da pokaže više razumevanja i doprinese nastavku evropskih integracija Srbije...Nacionalni savet je na sednici, prvoj u 2009....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.