EU otvorena za postkomunističke zemlje

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU otvorena za postkomunističke zemlje

Evropska unija obeležava petu godišnjicu svog proširenja na Istok. EU je najuspešniji ekspriment u istoriji i zato ne sme da zatvara vrata postkomunističkim zemljama, rekao bivši predsednik Poljske Leh Kačinjski.

Slovenija će svoj odgovor na predlog komesara Evropske unije za proširenje Olija Rena za rešavanje pograničnog spora sa Hrvatskom daće "posle 10. maja", izjavio je premijer Borut Pahor.

Pahor je istakao da je Renova inicijativa predmet intenzivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << političkih i stručnih konsultacija, u koje su uključeni i strani eksperti, i da je Slovenija voljna da se spor, koji traje 18 godina, konačno reši.

Pahor je rekao da bi želeo sastanak sa hrvatskim kolegom Ivom Sanadarom, jer veruje da bi njihov dijalog mogao biti koristan u nastaloj situaciji.

Komesar Ren je, pre nekoliko dana, predložio da se hrvatsko-slovenački spor reši arbitražom i za to je dobio podršku EU.

Bivši predsednik Poljske Leh Kačinjski apelovao je na međunarodnoj konferenciji u Varšavi kojom Evropska unija obeležava petu godišnjicu proširenja na Istok, da se vrata Unije nikako ne zatvaraju pred novim kandidatima sa postkomunističkog prostora.

Kačanjski je rekao da je EU najuspešniji eksperiment u istoriji i zato njena vrata na smeju da se zatvore za prijem novih članica.

"Moja zemlja nikada nije zastupala stav da kad je nama pošlo za rukom da uđemo u Uniju vrata treba sada da ostanu zatvorena", rekao je Kačinjski i naveo Hrvatsku kao prvu zemlju zapadnog Balkana pred kojom ta vrata treba da se otvore, ali da ne sme da se zaboravi ni na Ukrajinu i Gruziju.

"Te zemlje takođe moraju da imaju otvoren put, čak i kada se zna da on neće biti kratak. Ali nikome ne sme da se poriče pravo da bude punopravan Evropljanin", reako je poljski predsednik.

Konferenciju na kojoj se procenjuje šta je novim i starim članicama donelo veliko proširenje na osam postkomunističkih zemalja, 1.maja 2004. godine, otvorili su predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, šef Evropskog parlamenta Hans Gert Petering i poljski premijer Donald Tusk.

Učestvuju i poljski zvaničnici koji su zemlju posle pada komunističkog režima 1989. godine poveli u tranziciju i ka Evropi, među kojima je i prvi poljski nekomunistički premijer Tadeuš Mazovjecki.

"Evropa pamti da su nenasilne promene na kontinentu započele zapravo u Poljskoj pre 20 godina. Mirna revolucija u toj zemlji nepovratno je promenila svet", rekao je Barozo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.