EU odlučuje o evrointegracijama Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 07.Dec.2009, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odlučuje o evrointegracijama Srbije

Ministri zemalja Evropske unije na dvodnevnom zasedanju koje počinje u ponedeljak u Briselu treba da odluče da li je napredak koji je Srbija ostvarila u saradnji sa Haškim tribunalom dovoljan i za njen dalji napredak u procesu evrointegracija.

Pošto je najnoviji izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije pozitivan, vlasti u Beogradu očekuju odluku koja bi značila novi korak u njenom pridruživanju EU.

Bramerc je u redovnom izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Savetu bezbednosti UN, koji je podneo 3. decembra, ocenio da je Srbija u proteklih šest meseci "nastavila da unapređuje saradnju" sa tim tužilaštvom.

On je pohvalio predanost i profesionalizam srpskih službi u traganju za dvojicom preostalih haških optuženika i naveo da su srpski organi bili efikasni u dostavljanju dokumentacije Tribunalu, ali da moraju nastaviti sa naporima da uhapse Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Bramercov izveštaj predstavnici vlasti u Beogradu ocenili su kao objektivan, a tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i kao podstrek da Srbija izvrši međunarodnu obavezu hapšenja svih optuženih.

Garancija izvoznicima

Ukoliko Savet ministara EU odluči da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, srpski izvoznici dobiće garanciju da i dalje mogu da izvoze svoje proizvode bez carina u zemlje EU, rekla je profesor FPN Tanja Miščević.

"Time bi Srbija s režima jednostranih, autonomnih trgovinskih mera EU, prešla na pravi ugovorni odnos sa Unijom, a pravni odnos između neke države i EU je najvažnija stvar", kazala je Miščevićeva.

Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen, međutim, odoleo je pritisku novinara u Briselu da naznači kakav će danas biti holandski stav, ističući samo da se "mora i dalje održati pritisak na Srbiju" kako bi Mladić i Hadžić bili izručeni.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora holandskog parlamenta Jan Henk Ormel je bio otvoreniji najavljujući "odmrzavanje" Trgovinskog sporazuma. To, praktično, znači odvajanje primene Prelaznog sporazuma o trgovini od ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u celini.

Ormel je, međutim, najavio da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao dobiti "zeleno svetlo" iz Holandije u junu 2010. ako Bramercov izveštaj opet bude pozitivan.

Kada su srpske vlasti 30. jula iste godine izručile Karadžića Tribunalu, većina država EU zauzela se za to da Prelazni sporazum o trgovinskoj saradnji bude aktiviran. Međutim, Holandija je ostala pri tome da u Hag prethodno mora biti izručen i general Mladić.

I pored toga što je bio "zamrznut", Skupština Srbije je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ipak, ratifikovala 9. septembra 2008, a 30. januara ove godine Srbija je počela da jednostrano primenjuje Prelazni sporazum o trgovinskoj saradnji.

Vlast je ovu odluku objasnila činjenicom da bi u suprotnom šteta bila veća budući da EU nije samo tržište od oko pola milijarde potrošača, već i tradicionalno najvažniji ekonomski partner sa kojim Srbija ostvaruje 56 odsto ukupne robne razmene, ali i procenom da je nesumnjiv politički benefit od odluke koja jasno pokazuje kuda Srbija želi da ide.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.