EU kritikuje Rumuniju i Bugarsku

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU kritikuje Rumuniju i Bugarsku

Evropska unija kritikovala Rumuniju zbog slabih rezultata u suzbijanju korupcije, a Bugarsku zbog nemoći u suzbijanju organizovanog kriminala i najavljuje monitoring. Zvaničnici dve države obećavaju nastavak reformi i jaču borbu protiv korupcije.

Izvršni organ EU, Evropska komisija, u godišnjem izveštaju navodi da su, uprkos nekim pomacima, mere u borbi protiv korupcije u Rumuniji delimične, kao i da Bugarska nije uspela da se obračuna sa organizovanim kriminalom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Izražavajući zabrinutost zbog neuspeha u iskorenjivanju korupcije, koji bi dodatno mogao da umanji entuzijazam u EU za prijem novih članica, Komisija je saopštila da će nastaviti sa godišnjim nadgledanjem napretka dve države.

"Zamah reformi koji je uspostavljen sada treba da bude podržan nacionalnim političkim konsenzusom koji će uključiti sve političke partije i institucije i uverljivijim rezultatima", izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Novi bugarski premijer Bojko Borisov, čija je partija desnog centra "Građani za razvoj Bugarske" (GERB) pobedila na parlamentarnim izborima 5. jula, odgovorio je ponavljanjem obećanja da će pojačati borbu protiv korupcije.

Rumunski ministar pravosuđa Katalin Predoju izjavio je da će Rumunija "bez ili sa mehanizom monitoringa", raditi na sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa "jer su takve reforme, na prvom mestu, u interesu njenih građana".

Bugarska i Rumunija postale su članice EU 2007, ali Evropska komisija i dalje prati njihove napore da se obračunaju sa korupcijom i sprovedu reforme.

Nijedna od 10 država koje su primljene u Uniju 2004. godine nije podvrgnuta takvoj proveri, naveo je Rojters.

Unija je već zamrznula stotine miliona evra u fondovima pomoći Bugarskoj, jer ta država nije uspela da obezbedi kontrolu nad njima.

Evropska komisija je u izveštaju pohvalila Bugarsku zbog nekih tehničkih koraka, kao što je reforma krivičnog postupka za teške zločine, a Rumuniju zbog usvajanja novog krivičnog i građanskog zakonika i osnivanja novog tela za borbu protiv korupcije.

Komisija je prvi izveštaj o napretku Bugarske i Rumunije predstavila u junu 2007, dok je poslednji prelazni izveštaj predstavila u februaru ove godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.