EU konačno odredište

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU konačno odredište

Premijeri Srbije i Makedonije, Mirko Cvetković i Nikola Gruevski saglasili su se u Beogradu da je Evropska unija konačno odredište za Zapadni Balkan i da sve zemlje regiona na tom putu treba da sarađuju. Potpisani sporazumi o ekonomskoj i kulturnoj saradnji dve zemlje. Potrebna jača regionalna saradnja, ocenjeno na srpsko-makedonskom Poslovnom forumu.

Predsednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski posetio je Srbiju koja je najveći spoljnotrgovinski partner Makedonije. U razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem istaknuto je da je Evropska unija konačna destinacija za Zapadni Balkan i da sve zemlje regiona na tom putu treba međusobno da sarađuju.

Članstvo u Evropskoj uniji je zajednički cilj Srbije i Makedonije, ocenili su predsednik Srbije Boris Tadić i makedonski premijer Nikola Gruevski.

Tadić je u izjavi novinarima rekao da Srbija podržava članstvo Makedonije u EU i ocenio da samo integracija celog zapadnog Balkana u Uniju predstavlja garant stabilnosti, razvoja i bezbednosti regiona.

Pitanje statusa Kosova i Metohije je, kako je podsetio Tadić, tačka u kojoj se politike dve države razmimoilaze, ali predstojeće savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja južne srpske pokrajine moglo bi, kako je ocenio, da donese promene i na tom polju.

Gruevski je naglasio da Makedonija i Srbija mogu da pomognu jedna u drugoj u procesu evropskih integracija. Izrazio je zadovoljstvo zbog dobrog položaja makedonske nacionalne manjine u Srbiji.

Nikola Gruevski ocenio je u razgovoru sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović, da dve države imaju mnogo zajedničkih interesa, među kojima je najznačajnije punopravno članstvo u EU.

Gruevski je rekao da se ekonomska kriza odrazila na trgovinsku razmenu Srbije i Makedonije, ali je izrazio uverenje da će se kriza prevazići intenzivnijom saradnjom na razvojnim projektima, poput Koridora 10, saopštila je Skupština Srbije.

Đukić Dejanović je ocenila da bi se kroz zajedničke nastupe u međunarodnim organizacijama mogla osnažiti saradnja srpskog i makedonskog parlamenta.

Premijer Cvetković najavio je da će Vlada za mesec dana usvojiti program ekonomske pomoći, kojim bi bio kompletiran paket mera za prevazilaženje krize.

Cvetković je, na Poslovnom forumu Srbije i Makedonije najavio da će sutra na sednici Vlade biti formirana radna grupa za pripremu tog plana, čija sadržina će biti poznata polovinom avgusta. U sadržaju programa biće pomoć Vlade u posredovanju između radnika i nesavesnih poslodavaca.

"Trenutno Vlada razmatra jedan takav plan i program, a njegovo formalno usvajanje očekuje se u roku od mesec dana", rekao je Cvetković. Plan predviđa zakonske mere protiv svih koji krše zakon i jednokratnu finansijsku pomoć za najugroženije.

Budžet Srbije puni se nešto slabije nego što je predviđeno. "Ali, bar kad se radi o potrošnji, ona se ostvaruje u planiranim okvirima", rekao je Cvetković.

"Obe zemlje imaju isti cilj, a to je prijem u Evropsku uniju i obe zemlje ulažu puno napora na ostvarenju tog cilja", rekao je Gruevski na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Cvetkovićem.

Gruevski je naveo da i Srbija i Makedonija žele da se nađu u Evropi bez granica.

Posle susreta u četiri oka, premijeri Makedonije i Srbije pridružili su se delegacijama na plenarnom sastanku, kojem su prisustvovali i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i ministar kulture Nebojša Bradić.

Cvetković i Gruevski potpisali su Sporazum o ekonomskoj saradnji. Srbija je najznačajniji trgovinski partner Makedonije, a Makedonija našoj zemlji šesti.

Tokom prošle godine Makedonija je bila na sedmom mestu u izvozu Srbije, a na 18. mestu po uvozu u Srbiju.

Upravo iz tih razloga, odnosno svakako daleko većih mogućnosti privredne saradnje dve susedne zemlje, podstakli su i potpisivanje, u Vladi Srbije, Sporazuma o ekonomskoj saradnji dve zemlje, kojim se predviđa dalje unapređenje ekonomskih odnosa.

Srpski premijer je rekao da je u razgovorima s makedonskim kolegom postignuta saglasnost o većini pitanja.

Dodao je da godišnja privredna razmena između dve države trenutno iznosi 900 miliona dolara, pri čemu Srbija ima suficit od 100 miliona dolara.

Gruevski je rekao da je u Beogradu razgovarao i o nastavku izgradnje Koridora 10 i izrazio nadu da će taj posao, što se tiče srpske i makedonske strane, biti završen 2010. godine.

"Delim optimizam s makedonskim premijerom. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da će do kraja mandata ove vlade Koridor 10 biti završen, ali će biti ili potpuno završen ili skoro završen", rekao je Cvetković.

Jačanje regionalne saradnje 

Poseta makedonskog premijera iskorišćena je i za održavanje privrednog foruma u Privrednoj komori Srbije, što će predstavljati impuls za unapređenje dalje saradnje dveju država.

Cvetković i Gruevski ocenili su da je za prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize potrebno jačanje regionalne saradnje.

Na Poslovnom forumu Makedonije i Srbije premijeri Srbije i Makedonije istakli su da je od ključnog značaja unapređenje ekonomske saradnje i trgovinske razmene dve zemlje.

"U pogledu investicija nismo tako uspešni kao u trgovini. Investicije Srbije u Makedoniju do sada su iznosile 40 miliona dolara, dok su makedonske investicije u Srbiju veoma male", rekao je Cvetković.

Predsednici privrednih komore Srbije i Makedonije Miloš Bugarin i Zlatko Kalenikov rekli su da su najveći problemi u spoljnotrgovinskoj razmeni necarinske barijere i nepriznavanje fitosanitarnih standarda.

Bugarin je naveo da mogućnosti povećanja saradnje postoje u izgradnji infrastrukture na Koridoru 10, energetike, telekomunkiacija, farmaceutske industrije i poljoprivrede.

Nikola Gruevski popodne je proveo sa meštanima sela Jabuka kod Pančeva, koje je posle Drugog svetskog rata naseljeno Makedoncima.

Odnosi Beograda i Skoplja krenuli su uzlaznom putanjom od maja ove godine, kada je u Makedoniji boravio predsednik Srbije na inauguraciji predsednika Đorđa Ivanova.

Tom prilikom ocenjeno je da, iako dve države nemaju iste poglede na pitanje Kosova, to ne treba da koči razvoj međusobnih odnosa.

Prethodno, odnosi između Skoplja i Beograda pogrošani su nakon što je Makedonija, uz Crnu Goru, lane u oktobru odlučila da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i to neposredno pošto je Generalna skupština UN podržala inicijativu Srbije da se o pitanju legalnosti ovog jednostranog akta izjasni Međunarodni sud pravde u Hagu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.