Izvor: B92, 10.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU da nastavi pritisak na Beograd"

Rijeka, Beograd -- Karla del Ponte kaže da bi za nju bilo veliko razočaranje i frustracija ako Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne budu uhapšeni.

Na pitanje novinara riječkog "Novog lista" strahuje li od neuspeha ako Karadžić i Mladić ne budu uhapšeni i time izbegnu suđenje, Del Ponte je odgovorila da bi svakako bila razočarana i ona lično, ali i zbog brojnih žrtava Srebrenice.

Ona je kazala da je uverena da Ričard Holbruk nije obećao Karadžiću da neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti uhapšen ako se povuče iz javnosti, jer nema dokaza za takvo nešto.

Dodala je da se iskreno nada da će Evropska unija i dalje nastaviti da podržava Tribunal u Hagu, istovremeno tražeći od Beograda da izruči Karadžića i Mladića.

Del Ponte je izjavila i da se nada da će Savet bezbednosti UN dopustiti Tribunalu u Hagu da nastavi da radi nekoliko meseci ili nekoliko godina nakon isteka roka od 2010. godine i da će u tom nastojanju imati podršku i međunarodne zajednice, ali i zemalja regiona.

Kazala je da bi bilo daleko lakše kada bi međunarodnio sudovi za ratne zločine imali vlastite policijske snage koje bi lakše locirale i hapsile optužene, dodajući kako bi Karadžić i Mladić sigurno već bili uhapšeni da je Tribunal imao svoju policiju, jer je od 1995. godine bilo mnogo prilika za to.

"Ali, morate biti svesni da je to danas gotovo nemoguće. Načelo državnog suvereniteta onemogućava da međunarodni sud dobije takvu moć, jer danas nam čak i za vreme istrage treba dopuštenje države da istražujemo na terenu", rekla je glavna tužiteljka.

Maksimum u potrazi za Mladićem

Savetnik predsednika Srbie Vuk Jeremić je u Poligrafu B92 izjavio da uprkos dosadašnjem neuspehu u saradnji sa Tribunalom, on očekuje da će pregovori sa EU biti nastavljeni.

"Mi zaista treba da počnemo da radimo sve na tome da pronađemo gospodina Mladića i ostale haške optuženike, jer to do sada nije činjeno, i naši evropski sagovornici znaju da to do sada nije činjeno. Onog trenutka kada mi stvarno počnemo da činimo, tada smo demonstrirali dovoljan nivo dobre volje i iskrenosti u svemu tome da oni sa nama obnove te pregovore", rekao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.