EU bez konsenzusa o saradnji sa Srbijom

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU bez konsenzusa o saradnji sa Srbijom

Češka podržava odmrzavanje prelaznog sporazuma sa Srbijom, ali kao predsedavajuća EU mora da uvaži činjenicu da u Uniji nema konsenzusa o tome, izjavila je češka ambasadorka u Srbiji Hana Hubačkova.

Češka ambasadorka u Srbiji Hana Hubačkova izjavila je da njena zemlja potpuno podržava odmrzavanje prelaznog sporazuma sa Srbijom, ali da u EU ne postoji konsenzus o punoj saradnji sa Srbijom.

"Nacionalno, mi podržavamo odmrzavanje prelaznog sporazuma, a kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsedavajući moramo poštovati činjenicu da još nema konsenzusa o punoj saradnji sa Srbijom. Mislim da je Srbija ta koja zaista može da pomogne procesu hapšenjem preostala dva optuženika", rekla je Hubačkova i navela da se nada da će biti pune saradnje Srbije sa Hagom, kao i da će doći do napretka Srbije u pridruživanju EU.

Hubačkova i švedski ambasador u Beogradu Krister Bringeus, čija će zemlja predsedavati EU u drugoj polovini 2009. godine, istakli su da je pridruživanje zapadnog Balkana EU jedan od prioriteta predsedavanja tih zemalja EU.

Bringeus je naveo da postoji jasna vizija Srbije kao članice EU, da je Srbija dosta učinila u saradnji s Hagom i da to svi pozdravljaju.

"Ali preostala dvojica treba da budu izvedeni pred pravdu, a to nije filozofsko ili složeno pitanje, jer su optuženi za ubistvo, masovna ubistva. Kada se to desi, a uveren sam da hoće, sve će biti lakše", rekao je Bringeus.

Nastaviti reforme

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žoze Ljoveras rekao je da je proces reformi potrebno nastaviti i ubrzati i u ovoj godini, istakavši da je proces evropske integracije mnogo više od uslova saradnje sa Hagom, pošto je reč o sveobuhvatnoj transformaciji srpske ekonomije i administracije.

Izbori za Evropski parlament u junu i formiranje Evropske komisije u oktobru neće uticati na pridruživanje Srbije EU.

Hubačkova je istakla da je liberalizacija viznog režima za građane zemalja zapadnog Balkana važan proces u kome Češka želi da vidi opipljiv napredak. Srbija je ostvarila napredak na tom planu, ali još toga treba da učini, posebno u usvajanju i primeni preostalih zakona, ocenila je Hubačkova.

Češka ambasadorka je najavila da će u februaru u posetu Beogradu doći stručnjaci EU koji će razmotriti dosadašnje rezultate.

Hubačkova je, takođe, najavila da će krajem januara Češka organizovati konferenciju o energetici, na kojoj će učestvovati i srpski predstavnici.

Na spoljnopolitičkom planu, pored integracije zapadnog Balkana u EU, Češka će raditi na jačanju odnosa sa SAD i veza sa istočnim susedima, pre svega na južnom Kavkazu i kaspijskom regionu.

Jedan od prioriteta češkog predsedavanja EU biće i rešavanje pitanja ratifikacije Lisabonskog ugovora, koje bi trebalo da, kako je navela Hubačkova, bude rešeno do kraja 2009. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hubačkova: Još uvek nema konsenzusa EU o odmrzavanju SSP sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2009

BEOGRAD - Češka kao zemlja podržava odmrzavanje prelaznog sporazuma sa Srbijom, ali kao predsedavajuća EU mora da uvaži činjenicu da u Uniji nema konsenzusa o tome, rekla je češka ambasadorka u Srbiji Hana Hubačkova..."Nacionalno, mi podržavamo odmrzavanje prelaznog sporazuma, a kao predsedavajući...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.