Izvor: B92, 24.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Uslovi za Makedoniju

Brisel -- Evropska Unija će verovatno u martu predložiti Makedoniji uslove za početak pregovora o članstvu u EU, kaže Oli Ren.

"Ako se nastave pozitivna kretanja onda je moja namera da predložim.. set repera koje treba ispuniti da bismo pokrenuli pregovore o clanstvu", rekao je komesar Evropske unije za proširenje posle sastanka sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.

On je rekao da će se uslovi uglavnom odnositi na reforme administrativnog i pravnog sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zemlji i da će verovatno biti predstavljeni u martu, u isto vreme kada budu izloženi predlozi drugim balkanskim zemljama koje čekaju na pristupanje bloku dvadesetsedmorice.

"Uveren sam da su ovi ključni prioriteti izvodljivi", rekao je Ren.

Makedonija je zvanično postala kandidat za članstvo u EU 2005., četiri godine posle potpisivanja sporazuma između većinskih makedonskih i manjinskih albanskih zajednica, uz posredovanje EU i NATO, kad je zemlja bila na ivici građanskog rata.

Brisel, međutim, insistra da treba da se napravi napredak u oblasti vladavinei prava, pravima albanaske manjine i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije pre nego što počnu pregovori o članstvu.

"Početak pregovora sa Republikom Makedonijom i liberalizacija viznog režima imaće ozbiljan pozitivni uticaj ne samo na Makedoniju, nego na ceo region", rekao je Gruevski na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Renom.

Ren je rekao da bi EU takođe uskoro mogla da potpiše sporazum o pridruživanju sa Srbijom, što je prvi korak ka članstvu, kada zemlja ispuni obavezu pune saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

"EU je u potpunosti posvećen Evropskoj budućnosti Srbije, uključujući i krajnji cilj - njenom članstvu" u EU, rekao je Ren.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.