Izvor: Kurir, 05.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ŠALJE MISIJU NA KOSOVO!

Po ubrzanoj proceduri zvaničnici Evropske unije juče doneli odluku o hitnom slanju svoje misije u južnu srpsku pokrajinu

BRISEL - Evropska unija usvojila je juče, po ubrzanoj, pisanoj proceduri „Zajedničku akciju“, dokument o pravnoj i finansijskoj osnovi za slanje misije EU na Kosovo i Metohiju, preneli su Tanjugu u Briselu izvori u EU.

Tekst dokumenta je najpre usaglašen u Odboru EU za politiku i bezbednost i razmatran na nivou ambasadora EU. Inače, prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << petka je upućen državama članicama na odobrenje. Rok za odgovore istekao je juče u podne, nakon čega se dokument smatra usvojenim. Sadržaj dokumenta bi trebalo da bude objavljen u petak u Službenom glasniku EU.

Do samog slanja misije EU na Kosovo preostao je sada još samo jedan formalni korak: odluka Saveta ministara o usvajanju „Operativnog plana“ kojim se daje „zeleno svetlo“ za slanje misije, preneli su Tanjugovi izvori.

Misija bi praktično bila poslata dan nakon usvajanja „Operativnog plana“. Taj plan bi mogao da bude usvojen na bilo kom sastanku Saveta ministara, a jedan od najčešće pominjanih datuma je 18. februar, odnosno naredni sastanak ministara spoljnih poslova EU.

Šefovi država i vlada EU su 14. decembra na samitu u Briselu doneli „političku odluku“ o nameri da pošalju misiju na Kosovo. Srbija se snažno protivi slanju misije EU bez adekvatne odluke Saveta bezbednosti UN, jer smatra da ona predstavlja uvod u primenu Ahtisarijevog plana o „nadziranoj nezavisnosti“ Kosova.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.