Izvor: B92, 28.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Pokazati napredak na terenu

Podgorica -- Pojedine članice EU smatraju da Crna Gora treba da pokaže veći napredak na terenu u borbi protiv korupcije i kriminala, poručuju iz Evropske komisije.

Šef delegacije Evropske komisije u Podgorici Leopol Maurer izjavio je da aplikacija Crne Gore za članstvo u EU zbog toga nije stavljena na dnevni red Saveta ministara Unije, pišu podgoričke "Vijesti".

Maurer je studentima Fakulteta za državne i evropske studije (FDES) rekao da je se pitanje crnogorske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aplikacije mora posmatrati u širem kontekstu.

Podsetivši da su nekada sve članice EU podržavale njeno proširenje, on je podvukao da je evropsko javno mnjenja postalo "vrlo kritično prema proširenju" nakon što su propali referendumi u Francuskoj i Irskoj.

"To je sad pitanje što su neke države članice vrlo oprezne i da Crna Gora treba da pokaže progres na terenu, na ispunjavanju obaveza, recimo u oblasti borbe protiv korupcije i kriminala", kazao je Maurer.

On je ukazao da "velika većina" članica Unije smatra da crnogorsku aplikaciju treba staviti u proceduru.

"Kako smo čuli u slededećih nekoliko meseci trebalo bi da se reši to pitanje", rekao je šef delegacije Evropske komisije.

On je rekao da Crna Gora u procesu pridruživanja ima prednosti jer "u maloj državi proces odlučivanja može da bude brži", kao i da je njena prednost u tome što ima dosta prijatelja, kao što su Slovenijai Hrvatska.

Maurer je rekao da je zbog iskustva sa Slovenijom i Hrvatskom u Briselu „čuo" da države kandidati i potencijalni kandidati za članstvo neće početi pregovore sa EU dok ne reše granična pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.