EU: PRVO HAG, PA INTEGRACIJE

Izvor: Kurir, 29.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: PRVO HAG, PA INTEGRACIJE

BRISEL - U Evropskoj uniji preovladao je stav da sa Srbijom još ne treba potpisivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Dok Srbija ne ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom, Holandija neće dati saglasnost da EU i Srbija potpišu SSP, niti sporazum o liberalizaciji viznog režima. To je juče izjavio šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU koji se održava u Briselu. Stav Holandije podržale su Belgija i Nemačka.

- Čim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << optuženi za ratne zločine budu isporučeni Haškom tribunalu, Holandija će podržati nastavak evropskih integracija Srbije - ponovio je stav svoje vlade ministar Ferhagen.

Nešto pomirljiviji tonovi čuli su se od Havijera Solane i Olija Rena, koji su obećavali da će pokušati da zaključke formulišu tako da Srbiji upute podršku za nastavak evropskih integracija.

- Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod, ali mogu da kažem da, bez obzira na to kakav će biti konačan dogovor koji ćemo postići, poruka koju ćemo uputiti Srbiji biće takva da želimo da Srbiju što više približimo EU, i to što je brže moguće - kazao je Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je da je Srbija "blizu pune saradnje" sa Tribunalom.

- Već tri godine radim na tom procesu i Srbija je napravila značajan napredak, posebno prošlog proleća, kada je formirana nova demokratska vlada. Srbija je danas blizu pune saradnje sa Haškim tribunalom, što znači da SSP može uskoro da se potpiše - najavio je Ren.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.